Ako si vychutnať svoj nový Xbox na maximum

Xbox Series X|S All Access

Pod stromčekom si si našiel svoj nový Xbox. Či už je to niektorá z konzol Xbox One alebo Xbox Series X|S, v najbližších rokoch sa môžeš tešiť na poriadnu porciu zábavy, ktorá nemusí byť nutne len o hraní hier, hoci to je presne ten hlavný dôvod, prečo sa so svojou konzolou nebudeš nudiť.

V najbližších riadkoch Ti preto predstavíme päť spôsobov, ako si vychutnať svoj nový Xbox na maximum. Ver nám, o niektorých veciach si možno ani len netušil, že existujú!

Game Pass Ultimate

Dobre, na úvod začneme niečím jednoduchším. Niečím, čo si už teraz každý spája so slovom Xbox. Aby som to priblížil, Game Pass Ultimate je naozaj ultimátna predplatná služba, ktorá kombinuje v tejto chvíli až štyri herné členstvá, a jedno televízne, hoci len dočasne.

V prvom rade je to prístup k členstvám Game Pass pre konzolu a Game Pass pre PC. Je to prístup k dvom digitálnym „požičovniam“ hier. Dnes tu nájdeš vyše 300 hier od menších či väčších štúdií. Áno, nájdeš tu aj Forzu Horizon 4, Doom Eternal, či Zaklínač 3. V počítačovej verzii dokonca nájdeš plejádu hier, ktoré na konzolu jednoducho nie sú dostupné, vrátane strategických titulov od štúdia Paradox alebo priamo z dielne Microsoftu. Áno, vychutnáš si celú ságu Age of Empires v remastrovanej podobe! Ultimate tiež prináša pridanú hodnotu v podobe prístupu k vybraným datadiskom bez nutnosti kúpy. Pri State of Decay 2 to sú prakticky všetky DLC (ktoré boli ale medzičasom pridané do základnej hry), alebo nová DLC kampaň Destiny 2: Beyond Light.

V druhom rade sú to už pomaly dva mesiace, čo do Ultimátneho členstva pridali službu EA Play. To je to isté ako Game Pass, ale sústredí sa výhradne na tituly EA. Čiže ak nepotrebuješ hrať nutne najnovší futbal či hokej, ale vystačíš si s minuloročnými dielmi FIFA 20 a NHL 20, nemusíš si ich kupovať. Takisto tu nájdeš série ako Need for Speed, Battlefield alebo Dead Space, Mass Effect a ešte aj dnes celkom vyhľadávanú hru Skate 3.

Ďalšia vec, ktorú prináša členstvo Ultimate, je prístup k zlatému členstvu Xbox Live Gold. To je služba, ktorá je dostupná aj samostatne, a okrem toho, že ti umožní každý mesiac získať až štyri hry zadarmo, tak ti predovšetkým umožňuje hrať online. Áno, na Xboxe sa za online hranie platí, čo má svoje výhody i nevýhody. Nevýhodou je samozrejme to platenie, ale výhodou je, že sa do online sveta aspoň nedostanú všetci, ale len tí, ktorí to s hraním po internete myslia vážne. A nechýba ani monitorovanie cheaterov. 

A napokon, ale toto sa nás bude týkať až niekedy v roku 2021, súčasťou Xbox Game Pass Ultimate členstva je aj mesačný prístup k videoslužbe Disney+. To je tá, ktorá u nás ešte nie je dostupná, ale ľudia si našli spôsoby, ako si z nej vychutnať seriály ako The Mandalorian a obľúbiť si Baby Yodu.

Sleduj filmy a videá

Xbox One je mediálnou konzolou, ktorá na svojich začiatkoch v roku 2013 experimentovala so zjednotením všetkého, čo nejak súvisí s obrazom a zvukom, do jedného centra. Chcel to byť stred obývačky, a hoci to väčšina ľudí vnímala ako krok vedľa, stále platí, že Xbox One je skvelým prístrojom nielen na hranie hier, ale aj na sledovanie filmov a seriálov.

Kým na pôvodnom Xbox One si mohol nájsť klasickú Blu-Ray mechaniku, na Xbox One S a Xbox One X už nájdeš 4K Ultra HD Blu-Ray mechaniku, takže si môžeš vychutnať diskové filmy v tej najvyššej dostupnej kvalite, s vychytávkami ako je podpora Dolby Atmos a Dolby Vision. One S a One X oba tieto štandardy podporujú, Atmos dokonca aj vo vybraných hrách, po boku ďalších ako sú DTS:X a Windows Sonic. Na to, aby si si mohol pozrieť diskové filmy, si musíš stiahnuť videoprehrávač z Xbox Store. Nie je to žiadna veda: ak máš svoj Xbox pripojený k internetu, čo v dnešnej dobe na 100% máš, konzola ťa automaticky presmeruje na stránku bezplatnej aplikácie. Dostupná je samozrejme aj pre Xbox Series X.

YouTube Twitch HBO Netflix

Ale ak máš Xbox One S All-Digital Edition alebo Xbox Series S, alebo jednoducho nemáš doma žiadne diskové filmy, potom ťa poteší možnosť sledovania filmov napríklad cez aplikácie ako sú PlexApple TVNetflixCrunchyroll, VLC alebo, keď už iná možnosť nie je, cez internetový prehliadač Edge. Len tam si dávaj pozor, aby si nenabehol na nejaký zavírovaný pofidérny web.

Sólo hry vo dvojici? Áno, dá sa to!

V konzolách Xbox nájdeš užitočnú funkciu Copilot, ktorá bola pôvodne navrhnutá pre hráčov s hendikepom. V princípe ide o to, že po pripojení dvoch ovládačov sa správajú ako jeden. Znamená to teda, že dvaja hráči môžu ovládať toho istého asasína alebo Laru Croft. Žiadne delenie obrazovky, žiadne prihlasovanie sa dvoch ľudí, ani potreba reštartovať kvôli tomu hru. A pritom dvojitá porcia zábavy, pretože vďaka copilotu si môžete vychutnať vo dvojici doslova každú jednu hru.

A ako to aktivovať? Ak máš na konzole nastavený anglický jazyk, potom otvor Settings (Nastavenia), choď do sekcie Ease of Access (Zjednodušenie prístupu) a vyber Controller (Ovládač). Otvorí sa ti samostatná aplikácia pre nastavenia ovládača. V jej ponuke nájdeš Copilot Settings (Nastavenia funkcie Copilot). Klikni na to a jednoducho copilota zapni. Hotovo! A ak ťa náhodou hranie vo dvojici omrzí alebo chceš hrať niečo, čo je naozaj určené pre dvoch, napríklad NBA 2K21 alebo Overcooked, funkciu môžeš rovnakým postupom vypnúť. 

nový Xbox copilot

Klávesnica a myš vo Warzone alebo Fortnite

Tvoj nový Xbox prichádza s jedným ovládačom. Vedel si však, že niektoré hry vieš hrať aj s použitím klávesnice a myši? Áno, podpora týchto vychytávok je zahrnutá vo viacerých hrách vrátane populárnych ako sú Call of Duty: Warzone, Fortnite alebo Minecraft. Tieto podporujú klávesnicu a myš oficiálne. Stačí si tieto dva doplnky pripojiť pomocou USB či, pokiaľ máš oficiálnu sadu od Razeru, tak aj bezdrôtovo.

Systém v multiplayerových hrách je navrhnutý tak, že máš možnosť určiť si, či chceš hrať s ďalšími hráčmi, ktorí majú klávesnicu a myš (teda aj PC hráči), alebo chceš hrať so všetkými, teda aj s tými, ktorí majú ovládač a ktorí stoja o to postaviť sa proti dvojici známej z PC. Ešte dodám, že podpora pribudla v poslednej dobe aj do hier ako Assassin’s Creed Valhalla, Sea of Thieves alebo Gears Tactics.

Razer Turret Xbox One

Tvoj Xbox na tvojom mobile

Chceš sa hrať, no zároveň nemôžeš byť doma, alebo je televízor obsadený? Potom ťa poteší možnosť streamovať obraz zo svojej konzoly priamo do telefónu. Stačí mať dobré pripojenie k internetu, mobilný telefón a spárovať svoj Xbox ovládač s telefónom pomocou Bluetooth pripojenia, a zábava sa môže začať! Na Xbox Series X|S sa ti dokonca ani nezapne to biele logo, takže môžeš hrať bez toho, aby o tom ktokoľvek tušil! Neber to ale tak, že by sme ťa chceli učiť prokrastinovať, vzdelanie je dôležité a v škole dávaj pozor, čo ti vysvetľujú.

Každopádne treba mať stiahnutú Xbox aplikáciu na svojom telefóne a povoliť (+ otestovať) streamovanie obrazu z konzoly do telefónu. Nastavíš to tak, že otvoríš mobilnú aplikáciu na svojom Androide alebo iPhone, dole ťukneš na ikonku Moja knižnica, vyber Konzoly a ťukni na konzolu, ku ktorej sa chceš pripojiť. V ponuke dole sa ti zobrazí „Hranie na diaľku v tomto zariadení“, a bez ďalšieho opýtania sa ti začne spúšťať streamovanie obrazu.

Ešte si treba k telefónu pripojiť svoj Xbox ovládač. Zbehni do nastavení Bluetooth na mobile, zapni Xbox ovládač, podrž na ňom párovacie tlačidlo s ikonou O))) a keď začne Xboxové logo blikať, potom môžeš nájsť ovládač v ponuke na mobile a spárovať ho. Hotovo, zábava sa môže začať!

Si xboxer a chceš dostávať echo o tom najpodstatnejšom z Xbox sveta? Sleduj nás na Facebooku a Instagrame.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *