AMD odhalilo, ako dlho bude v predaji updatovaný Xbox

Xbox Next

AMD v uplynulých dňoch oznámilo finančné výsledky a ako to už pri takýchto investorských udalostiach býva, spoločnosť zvolala konferenčný hovor s investormi a analytikmi, ktorí majú záujem zistiť viac o budúcich plánoch. Tu AMD viacmenej potvrdilo, že vyvíja tri nové SoC moduly (procesor, grafika a RAM v jednom), z ktorých očakáva príjmy po dobu 3-4 rokov.

Z toho sa dajú usúdiť hneď tri dôležité informácie: Že vydanie aktualizovaných konzol (PS4K, Xbox 10) je na spadnutie a zrejme sa ich dočkáme už tento rok. Konzoly by mali priniesť nárast výkonu hardvéru, pričom u PS4 by mala byť aktualizácia zameraná hlavne na virtuálnu realitu PlayStation VR. V prípade Xboxu One nie je celkom jasné, o čo ide.

V prvom rade je to teda nutnosť konkurovať PS4, čiže update zjavne príde z donútenia. Nie je však vylúčené ani to, že jednoducho vyjde upgrade modul, ktorý sa bude dať pripojiť napríklad do USB 3 alebo Kinect portu na zadnej strane konzoly. Výhodou pri Kinectových hrách by tak bolo, že ak by vyšla externá grafika, Kinect by ťahal výkon priamo z tejto externej jednotky. Vylúčené nie je ani, že by Microsoft uviedol nejaké streamovacie zariadenie na spôsob Steam Link / PSTV, ktoré by umožnilo mať so sebou Xbox aj v ďalších miestnostiach.

Xbox TV

Ďalšia veľká novinka, ktorá sa dá z týchto správ usúdiť, je, že tieto konzoly budú v obehu nasledujúce 3-4 roky, takže to nebudú dva alebo jeden rok ako v prípade smartfónov. Nečudujeme sa, predsa len by nikoho nebavilo upgradovať hardvér tak často. Za samozrejmosť možno pokladať kompatibilitu s budúcimi hrami, ktoré sa na novom hardvéri dočkajú len lepšieho vizuálu. To je vec, na ktorej nezáleží každému. Tí, ktorí chcú mať čo najlepšiu grafiku, tento upgrade ocenia, zatiaľ čo tí, ktorým ide v prvom rade o „experience“, teda skúsenosť, si vystačia aj s pôvodným hardvérom.

No a tretia správa je, že AMD si zaistilo monopol na trhu herných konzol. Čo nie je zrovna ideálne, ale pozitívnou správou je, že všetky konzoly teraz budú bežať v podstate na jednej zostave, či to bude PS4K, Xbox One alebo Nintendo NX, ktoré sa má začať predávať ešte tento rok. Pre Nintendo dobrá správa, keďže Wii U výrazne zaostávalo v predajoch oproti svojmu predchodcovi a aj proti svojmu handheld bratovi, Nintende 3DS.

Xbox One

via Ars Technica

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *