HDMI 2.1 odhalené, budúci Xbox vďaka nemu ponúkne podporu 10K rozlíšenia

HDMI

Dnešné konzoly si bez HDMI nedokážeme predstaviť a do budúcna to s ním vyzerá sľubne. Vďaka novému štandardu HDMI 2.1 môžu budúce konzoly podporovať až 10K rozlíšenie.

Pravda, to je najvyššie možné rozlíšenie, aké tento štandard podporuje. Nové HDMI 2.1 je totiž štandardom pre nasledujúce roky, pričom minimálne podporované rozlíšenie je 4K 50/60Hz. Je však spätne kompatibilné so staršími verziami a tak nemá problém ani s Full HD či dokonca so 720p HD. Len to nebude to, na čo bol nový štandard určený. Čerešničkou na torte je, že HDMI 2.1 sa môže objaviť už na Projecte Scorpio, keďže špecifikácia bude dostupná výrobcom už v druhom štvrťroku 2017! Netreba to však brať za samozrejmosť, keďže hardvérové špecifikácie nového Xboxu sú viacmenej už teraz hotové.

Ak by to ale bola predsa len pravda, potom by Project Scorpio umožnil hranie hier v 4K 60fps a pozeranie filmov v 8K rozlíšení. Išlo by teda o podobnú dualitu, akú ponúka Xbox One S – hry bežia vo Full HD, ale filmy/videá môžu byť v 4K. To by zároveň predĺžilo životnosť tejto konzoly. Microsoft by zároveň s použitím tejto špecifikácie mohol vyzdvihnúť ďalšie vychytávky, ako napríklad podporu ešte širšieho spektra farieb vďaka unikátnym vlastnostiam HDMI 2.1.

Project Scorpio

Medzi ne patrí napríklad Dynamické HDR, ktoré vyhodnocuje scénu (alebo jednotlivé snímky) a nastavuje ideálne hodnoty pre obraz. Ďalšou novinkou je eARC, ktoré podporuje najpokročilejšie zvukové formáty vrátane objektovo orientovaného zvuku. Tiež sprístupňuje možnosti ich ovládania a autodetekciu zariadení. Treťou veľkou novinkou je Game Mode VRR. To je funkcia, ktorá ponúka dynamický refresh rate, čo umožňuje grafickým čipom v momente zobraziť vyrenderovanú 3D scénu. To znamená, že je renderovanie plynulejšie, detailnejšie a zároveň dochádza k zníženiu/odstráneniu lagu, tearingu alebo stutteru. Funkcia je určená pre PC aj konzoly.

Ako inak, nezaobíde sa to ani bez nového káblu. Novinkou v tomto prípade sú káble HDMI 48G, ktoré majú prenosovú rýchlosť 48Gbps. Tá je potrebná pre prenos vyššie menovaných vychytávok spolu s prenosom vysokého rozlíšenia, akým je 8K či 10K. Na vychutnanie si HDMI 2.1 naplno je tento kábel prakticky potrebný. Štandard však podporuje aj staršie káble, no s obmedzeniami. Nové káble však prinesú, mimo iného, aj plné využitie pre BT.2020, čo predstavuje podporu 10-bit, 12-bit a aj 16-bit farieb.

Project Scorpio

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *