Kam zmizli hudobné hry?

Guitar Hero Live Supreme Party Edition

Keď sme pred pár týždňami začali pripravovať náš program na trnavský UniCon 2019, premýšľali sme, aké hry sem prinesieme?

Pôvodne som chcel, že by sme tu po vzore minulého roka opäť vytvorili niečo zaujímavé a Xboxer Stage by sa aj tentoraz niesol v duchu co-opu. Minulý rok sme napríklad mali v spolupráci s Microsoftom nádherný, trojdňový, štvorčlenný Sea of Thieves stage, kde sa mohli náhodní hráči aj kamaráti spojiť a hrať spolu fantastickú sandboxovú onlinovku, objavovať poklady, bojovať proti skeletonom a občas bojovať proti krakenovi. Nechýbal ani sprievodný cosplay a o hre sa zbežne diskutovalo aj v panelových diskusiách.

Tento rok sme však nechceli recyklovať a mali sme plán priniesť niečo nové. Pôvodne sme tu chceli mať co-op Wrecking Zone čerstvo vydaného Crackdownu 3, lenže tento režim v čase festivalu vôbec nemal co-op a súbežne s tým vyšli aj dva ďalšie releasy, ďaleko väčšie, ktoré vyzerajú najlepšie na Xbox One X. Áno, prednosť dostali Metro Exodus (recenzia) a Far Cry: New Dawn (recenzia).

Ale keďže Xbox bol vždy spoločenskou konzolou, chceli sme priniesť aj niečo, čo by si mohlo zahrať viac ľudí na jednej konzole. Lenže čo? Bojovky a futbaly nájdete už aj v pohostinstve. Overcooked? Fajn hra, ale najlepšie si ju užijete vo štvorici a na to treba viac sedacieho priestoru. Potom však prišla správa o refundoch za Guitar Hero Live a práve tu sme našli odpoveď. Hudobné hry sú to, čo sme nevideli dlho!

Pravdou je však aj, že súčasná generácia konzol v tomto ohľade nudná. Jediná hudobná hra, ktorá sa dala hrať, skončila, Rock Band 4 som na Slovensku ani nevidel a Ubisoft asi tuší, že niekedy mal nejaký Rocksmith – alebo niečo také. Ďalej, jediným príslušenstvom pre Xbox One bol Kinect, ktorý Microsoft zabil a VR nie je pre každého – je drahšie a ani nemá toľko killer obsahu, aby mal bežný hráč dôvod si ho kupovať. Mnoho hier má len priemerné recenzie, niektoré majú obmedzené pohybové možnosti a Borderlands, ktorý som hral pred 10 rokmi, naozaj nie je taký skvost, aby som kvôli nemu teraz minul 700€ za PlayStation 4 Pro s VR.

Jedna z mála VR hier, ktoré naozaj stoja za to

Za pád týchto hier však do istej miery môžu aj vydavatelia. Activision napríklad donútil svojich vývojárov vyvinúť úplne novú gitaru s odlišným ovládaním než mali predošlé časti, čím zabil akúkoľvek kompatibilitu s ostatnými hrami. Pre zaujímavosť, v minulosti síce Rock Band a Hero vyvíjali dve odlišné štúdia, ale príslušenstvo bolo kompatibilné. Ba čo viac, hra vedela automaticky detegovať, že hráte s konkurenčným príslušenstvom a automaticky!!! prispôsobila ovládanie. Activision to však zabil a Guitar Hero ostalo samo pre seba.

O Band Hero alebo DJ Hero sme pochopiteľne tiež dlho nepočuli a pri prístupe Activisionu ani nemyslím, že sa ich ešte niekedy dožijeme. Smutné je však aj to, že jediná hudobná hra, ktorá by sa ešte dala hrať s príslušenstvom, nie je na Slovensku dostupná – Rock Band 4. Alebo dobre, sem-tam sa objaví v ponuke niektorého obchodu nová sada s gitarou od PDP, lenže na hranie sa s gitarou tu bolo GH, nie Band Hero, ktoré malo ešte aj bicie a mikrofón k tomu. Ale chápem, že za jeho nedostupnosť môže hlavne bankrot Mad Catz.

Preto, keď sme sa rozhodli na UniCon priniesť DJ Hero, vo vzduchu bolo cítiť nostalgiu. V konečnom dôsledku však dosiahla status „atrakcie“, čo sa odrazilo aj na popularite počas eventu – a tiež na početných otázkach, kde sa dá takáto vecička zohnať. A rád by som im odpovedal, keby bolo kde. Dnes sú tieto hry dostupné prakticky len v bazároch, čo je na jednu stranu škoda, na druhú stranu – aspoň trochu sa rozšírilo povedomie o tom, že niečo takéto existovalo a že konzolové hranie nepatrilo len nudnému ovládaču. Preto ma zároveň mrzí, že neexistuje spätná kompatibilita s hrami, ktoré vyžadujú periférie. Pritom je možné, že by stačilo vstavať do X360 emulátoru vstavať drivery.


Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *