RECENZIA Metro Exodus

Metro Exodus Recenzia

A je to tu, ďalšie pokračovanie príbehu nášho hlavného protagonistu Artyoma, ktorý sa po útoku na stanicu D6 sústredil na pátranie po dôkazoch, že existujú preživší aj mimo moskovského metra. Bohužiaľ, sa mu to dlhé pátranie nedarilo až do chvíle, keď spolu so ženou našli vlak Aurora. A spolu s ostatnými členmi sparťanského rádu vyrazili na dobrodružstvo naprieč Ruskom.

Metro Exodus Vám na rozdiel do predchodcov ponúkne otvorené koridorové oblasti, ktoré sú plné rôznych zaujímavých miest na preskúmanie. Buďte však na pozore, nepriatelia či už v podobe mutantov alebo banditov sú neustále prítomní a nenechajú vás vydýchnuť ani minútu. Okrem vlaku, ktorý funguje ako checkpoint medzi oblasťami, budete môcť na prepravu použiť aj loďku alebo auto. Nemyslite si ale, že budete ušetrení náporu nepriateľov. Práve v týchto prostriedkoch sa stávate stredobodom pozornosti a vaša cesta môže mať nečakaný a rázny koniec.

Odmenou vám budú zbrane do arzenálu, prípadne ich vylepšenia. Každá oblasť vám sprístupní nové zbrane a vylepšenia zbroje. Avšak to, či si ich odomknete, je už len na vašej snahe preskúmať každý centimeter mapy.

Guns… Lots of guns…

Zbrane, výstroj a výzbroj sú veľmi dôležitým elementom hry. Nielen, že si tu budete vylepšovať zbrane samotné, ale aj vaša zbroj môže prejsť upgradom v podobe extra slotov na náboje alebo výbušniny. Takisto môžete vylepšovať aj svoju plynovú masku. Samozrejme najviac priestoru dostali zbrane. Nájdete ich tu slušné množstvo. Netešte sa rýchlo – takmer každú zbraň ale aj vylepšenie si musíte pracne odomknúť a to buď splnením vedľajšej misie alebo ich môžete získať zo zbraní padlých protivníkov.

Následná úprava zbraní je už len otázkou sekúnd. AK-čko môžete pretvoriť na ťažký gulomet alebo zbraň s tlmičom na stealth akciu.

Next-gen

Ak sa sústredíme na grafickú stránku hry, môžeme konštatovať, že Metro Exodus vysoko presahuje dnešné štandardy. Jedná sa o titul, ktorý už dnes môžeme hrdo nazvať next-gen.

Jednotlivé prvky grafiky ako sú modely postáv a tváre, vykresľovanie oblastí, detaily vegetácie alebo dynamické počasie sú zvládnuté na jednotku. Hra je vizuálne strhujúca a nezabudnuteľná. Budete si vychutnávať každú minútu v nej a vždy ju s radosťou zapínať.

I mistr tesař se někdy utne

Bohužiaľ, nič nie je dokonalé a tak ako budete hltať každý grafický detail, tak budete zároveň nadávať a nezdržíte sa vulgarizmov. Hra totiž dostala Day One Patch, ktorý namiesto zlepšenia optimalizácie priniesol nestabilitu, zamŕzanie takmer každú pol hodinu a ak ste hru hrali pred patchom, poškodí vám save. Znamená to teda, že hráč chtiac-nechtiac bude musieť reštartovať kapitolu.

Našťastie, o tomto závažnom probléme sme informovali vývojárov ešte pred oficiálnym vydaním hry. Podľa našich informácií sú si už problému vedomí a pracujú na jeho odstránení. Pre čo najlepší zážitok preto odporúčame hráčom, ktorí si hru kúpili na disku, aby konzolu na pár dní odpojili od internetu, Metro preinštalovali a hrali offline. V prípade digitálnej verzie bohužiaľ iné riešenie nevidíme.

S.T.A.L.K.E.R. is dat you?

Nové Metro sa nám vplyvom koridorových oblastí premenilo na dávnu klasiku menom S.T.A.L.K.E.R. Či je to dobré alebo zlé, si budete musieť odpovedať sami. Každopádne, rôznorodosť oblastí zaručí unikátny zážitok, ktorý aj keď už nemá atmosféru prvých dvoch dielov, stále ponúka niečo nové, čo táto značka doposiaľ neponúkala.

Samozrejmosťou sú vedľajšie miniúlohy, ktoré dostávate primárne od členov posádky Aurory. Takže pri hľadaní plyšového medvedíka alebo gytary sa majte na pozore, lebo oblasti, kde sa tieto predmety nachádzajú, sú životu nebezpečné a ľahko sa vám môže stať, že sa ocitnete na prvom mieste obedového menu gargoyla alebo zmutovaného mega-sumca.

Collectibles. Collectibles everywhere

V hre samozrejme nájdete v každej oblasti rôzne zberateľské predmety ako diáre, zvukové nahrávky alebo naše obľúbené pohľadnice, ktoré Artyom tak veľmi rád zbieral. Všetky tieto predmety vám pomôžu nahliadnuť do udalostí, ktoré sa v danej oblasti odohrávali v minulosti a ovplyvnili tak aktuálne dianie. Počas putovania vám preto radím zbierať tieto nenápadné kľúče, ktoré fungujú ako magický stroj času.

Unfortunately, no one can be told what the Matrix is. You have to see it for yourself

Ako v každom dieli Metra, aj tu váš štýl hrania a rozhodnutia ovplyvnia nielen samotný koniec hry, ale aj rozhodnú o osude jednotlivých členov posádky. Radi by sme vám prezradili viac, ale nemôžeme. Len naznačíme, že vaše rozhodnutia môžu mať aj dopad na počet vašich bratov v zbrani.

Resumé

Stojí Metro za to? Rozhodne áno! Aj napriek problémom, ktoré spôsobil day one patch, sa jedná o titul, ktorý ašpiruje na hru roka 2019, aj keď tohtoroční konkurenti budú nároční. Metro má svoje kvality a je vidieť, že jeho tvorcovia dali do toho všetky svoje sily, aby sľub dodržali. My za Xboxer hru môžeme len odporučiť – ale radšej v diskovej podobe.

Metro Exodus

Celkový verdikt

9.3/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. StriderCZ píše:

    Parádní recenze na parádní hru. Díky. Taky mne zaskočilo mrznutí hry (tak po 30-60 minutách hraní) ale jsem rád že se o tom ví a že se na tom pracuje. Po dlouhé době vyšla jedna z her, co má atmosféru a příběh. Hrál a dohrál jsem KC:D (super hra) a AS:Origin (grafické terno, ale příběh?)

  1. 4. marca 2019

    […] ODPORÚČAME: RECENZIA Metro Exodus […]

  2. 7. júna 2019

    […] Farming Simulator 19, Final Fantasy XV, Football Manager, Get Packed, GRID, Gylt, Just Dance, Metro Exodus, Mortal Kombat 11, NBA 2K, Power Rangers: Battle for the Grid Rage 2, Rise of the Tomb Raider, […]

  3. 16. júna 2020

    […] Microsoft už avizuje, že z ponuky odíde ďalších 7 hier. Reč je o Metro Exodus, ktoré je podľa našej recenzie jednou z vizuálne najkrajších hier pre Xbox One X, ACA NEOGEO Metal Slug X, ďalej recenzovaný […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *