Aký je rozdiel medzi Xbox One X, Xbox One S a Xbox One S All-Digital Edition? ?

Xbox One X / Xbox One S Comparison (Courtesy of Microsoft)
© Microsoft

Vianoce sú tu a je to opäť čas, kedy niektorí pod stromčekom nájdu konzolu Xbox. Dnes sú však v obehu tri edície konzol Xbox One v rôznych cenových kategóriách. Cenové rozdiely však znamenajú aj rozdiel v možnostiach daného modelu.

Nutno dodať, že dnes už ani jeden z troch modelov nemá natívnu podporu Kinectu, preto v prípade, že hľadáte tento senzor (výroba skončila v roku 2017, pozn. red.), tak si musíte zohnať ešte adaptér, ktorý vám umožní pripojiť pohybový senzor k aktuálnym konzolám. No podobne ako Kinect, ani tento adaptér už nie je v obehu, Microsoft sa skrátka snaží „zabudnúť“ na senzor.

Xbox One S All-Digital Edition

Všeobecne ide o najlacnejší model Xboxu, ktorý dnes môžete zohnať za cenu už 179,99€. Konzola je skrátka dostupná za lacno a v priloženom odkaze k nej dokonca dostanete 4 hry, vrátane Minecraft, Sea of Thieves, Fortnite a FIFA 20 / NHL 20. To znie lákavo, nie?

Xbox One S All-Digital Edition

Lenže, nutno dodať, že nákupom konzoly sa v podstate akákoľvek ďalšia interakcia s kamenným obchodom končí. Táto edícia konzoly totiž neobsahuje mechaniku a preto si na nej nezahráte žiadne diskové hry ani filmy na Blu-Rayoch. Keďže mechaniky sú v konzolách upravené, nestačí pripojiť externú mechaniku. Ste odkázaní výhradne na digitálny obsah.

V praxi to znamená, že hry môžete získavať tromi spôsobmi. Buď nakupovaním v Xbox Store, získavaním až štyroch hier zadarmo cez Xbox Live Gold alebo cez predplatné Xbox Game Pass, respektíve Game Pass Ultimate, ktoré kombinuje spomenuté členstvá a pridáva k nim aj predplatné na PC. Fanúšikom hier od EA rozhodne stojí za pozornosť členstvo EA Access.

Xbox Game Pass Ultimate
Tri členstvá, ktoré ponúka samotný Microsoft

Xbox One S

Vizuálne rozdiely sú minimálne a dá sa povedať, že aj cenové. Najlacnejší balíček môžete nájsť od 199,99€ a hoci ako súčasť balenia nedostanete najnovší hokej alebo futbal, máte konzolu s mechanikou, takže sa môžete okrem digitálnych možností získavania obsahu spoliehať aj na tradičné spôsoby, ako je nakupovanie nových alebo bazárových diskov a požičiavanie. A to je vlastne všetko!

Konzola je vďaka prítomnosti diskovej mechaniky o niečo ťažšia, ale inak má rovnaký hardvér a disponuje podporou HDR pri 1080p rozlíšení. Zvládne upscalovať obraz do 4K a ak sa rozhodnete pozerať filmy, tie si môžete v 4K vychutnať natívne. Táto mašinka to skrátka zvláda.

Xbox One X

Najvyšším v súčasnej ponuke je Xbox One X – nielen, že ide o najdrahšiu, ale zároveň ide o najvýkonnejšiu konzolu súčasnosti. Ponúka customizovaný grafický čip Scorpio Engine s výkonom 6 TFLOPs, po boku toho až 12GB GDDR5 RAM, z čoho 9 môžu využívať hry. V konzole ešte nájdeme pretaktovaný procesor s frekvenciou 2.3GHz a vo výsledku je táto konzola o nejakých 40% výkonnejšia, než PS4 Pro.

Xbox One X Gears 5 Limited Edition
Xbox One X je momentálne dostupný aj v špeciálnom Gears 5 prevedení

Odrazí sa to na vizuálnej kvalite hier, kde mnohé zvládnu bežať v natívnom 4K, iné si dopomáhajú upscalingom, prípadne sa vyznačujú inými úpravami, ako je podpora 60fps režimu (obvykle pri Full HD) alebo vyšších detailov pri dynamickom rozlíšení. Ak máte 4K televízor a chcete si hry vychutnať v momentálne najvyššej kvalite, potom je Xbox One X voľbou číslo 1.

Pri výbere vhodnej konzoly by vám tiež mohol pomôcť oficiálny prieskum v angličtine. V ňom sa po odpovedaní na 9 otázok dozviete, ktorá konzola je pre vás najvhodnejšia a tiež sa dozviete viac o vhodnom príslušenstve a hrách.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *