Microsoft čaká nabitý rok 2020 so 14 ohlásenými titulmi

Xbox Game Studios (Microsoft)

Microsoft posledné roky čelil kritike za to, že ako držiteľ platformy Xbox nevydáva dostatok titulov. S blížiacim sa nástupom next-genu nás však čaká nabitý rok 2020.

Microsoft totiž stihol na budúci rok potvrdiť celkom 14 titulov, ktoré sa dočkajú vydania na Xbox One, PC a niekedy aj na ostatné platformy, behom roka 2020. Čo všetko môžeme očakávať?

Age of Empires III: Definitive Edition (PC)

Poďme sa na to pozrieť v abecednom poradí. Microsoft minulý rok vydal Age of Empires: Definitive Edition, tento rok mu priniesol súrodenca v podobe remastrovanej AoE 2 a to rovno so štyrmi novými civilizáciami navrch remastrovaného soundtracku, vynovenej grafiky s podporou 4K a podpory Xbox Live. Čakanie na štvrtý veľký diel série si budúci rok skrátime s ďalším remastrom: Age of Empires III: Definitive Edition.

Aj keď Microsoft z neho ešte nič neukázal, hru potvrdil už pred vydaním remastrovanej „jednotky“. Nateraz teda nevieme, čo hra ponúkne, ale ak máme vychádzať z predošlých častí, na rade bude zrejme opäť 4K grafika s remastrovanými assetmi, nanovo nahraný soundtrack a integrácia Xbox Live s achievementami. Okrem toho je veľmi možné, že hra ponúkne obsah datadiskov Asian Dynasties a Warchiefs. Na remastri, podobne ako na tých predošlých, pracuje štúdio World’s Edge.

Samozrejme, Age of Empires III: Definitive Edition, po vzore terajších remastrov, bolo ohlásené len pre PC. Verzie pre Xbox Microsoft zatiaľ neoznámil.

Battletoads (Xbox One)

V spolupráci medzi Rare a DLala Studios sa vracajú legendy 90. rokov – Battletoads! Trojica bojových žiab je pripravená vyjsť z kanála a zachrániť svet pred hrozbami v animovanej 2,5D grafike a v zbierke levelov, ktoré ponúkajú rôzny gameplay. V hre zažijete klasickú beat-em-up akciu z pohľadu z boku, ale aj frustrujúce jazdenie po tuneloch, kde vás čaká trest aj za to najmenšie pochybenie. O hre sa toho vie dnes všeobecne málo, ale ak chcete byť o trochu múdrejší, určite si prečítajte naše dojmy z Gamescomu.

Bleeding Edge (Xbox One, PC)

24. marec/březen bude patriť novej kooperačnej bojovke od Ninja Theory! Čo sa stane, ak by ste dali Overwatch na starosť tímu, ktorý priniesol hry ako Hellblade či DmC Devil May Cry? Bleeding Edge. Multiplayerovka ponúkne zostavu hrdinov s jedinečnými schopnosťami a vizuálom, ako aj dynamické arény so smrtiacimi hrozbami. Nechať svojich nepriateľov zamrznúť na kolajniciach, keď sa po nich rúti vlak? Môžete a je to geniálny spôsob, ako pomôcť svojmu tímu k víťazstvu. Ešte pred vydaním hru čakajú dve bety, prekvapivo bude dostupná ako platená hra a to za 29,99€ na Steame a Microsoft Store pre Xbox One a Windows 10. Naše dojmy si môžete prečítať tu.

Bleeding Edge
Bleeding Edge
Developer: Ninja Theory
Price: 2,99 €
Bleeding Edge
Bleeding Edge
Developer: Xbox Game Studios
Price: Free

Gears Tactics (PC, Xbox)

Na rok 2020 je tiež pripravená nová stratégia Gears Tactics od štúdia The Coalition. Tá si berie inšpiráciu z XCOM a odohráva sa 12 rokov po udalostiach prvej Gears of War hry. Ohlásená bola zatiaľ len pre PC, Rod Fergusson však potvrdil, že neskôr hra zamieri na Xbox. Zrejme však už na budúcu generáciu, Project Scarlett.

Za zmienku inak stojí, že Epic Games pracovali v minulosti na real-time stratégii Gears of War: Tactics pre Kinect. Hra bola pôvodne vyvíjaná pre Xbox 360, neskôr bola preložená na Xbox One a napokon zrušená. Detaily bohužiaľ nie sú známe a preto nie je jasné, či Gears Tactics nadväzuje na zrušený titul.

Grounded (Xbox One, PC)

Štúdio Obsidian, ktoré len minulý mesiac vydalo veľkú RPG The Outer Worlds a vytvorilo tak úspešnú novú značku, nám na X019 predstavilo ďalšiu novinku. Pôjde však o menší titul s názvom Grounded, ktorý vychádza na jar budúceho roka ako early access na PC a Xbox One. Pôjde o survival titul, v ktorom budeme hrať za partiu detí zmenšených do mravčích rozmerov. Miniatúrny, no obrovský svet v záhrade rodinného domu si budeme môcť vychutnať solo alebo v co-ope s tromi kamarátmi. Hra sľubuje príbehové misie, crafting, zbieranie surovín a budovanie základní.

Halo: Infinite (Xbox One, Project Scarlett, PC)

Vôbec prvou hrou, ktorú Microsoft potvrdil pre budúcu generáciu konzol s krycím názvom Project Scarlett, je Halo: Infinite. Najnovšie pokračovanie ságy vráti do hlavnej úlohy Master Chiefa, ktorý sa prebúdza v blízkosti kruhu Zeta. 343 Industries sľubujú, že hra ponúkne doposiaľ najväčší storyline, inovatívne herné mechaniky a je postavená na úplne novom Slipspace Engine, ktorý nielen, že umožní vytvoriť doposiaľ najväčšie Halo, ale dokonca podporuje grafické vychytávky ako ray tracing, ktorý bude dostupný pre PC a Project Scarlett.

Platí, že ak si hru kúpite na Xbox One, zahrať si ju budete môcť vo vylepšenej verzii aj na novej konzole Project Scarlett a rovnako zrejme budete vlastniť verziu pre Windows 10, aj keď Microsoft zatiaľ podporu Play Anywhere nepotvrdil. Za zmienku stojí aj unikátny spôsob, akým 343 Industries nahrávajú zvuky do hry.

Halo: The Master Chief Collection (PC)

Druhá vec zo sveta Halo, ktorú môžu hráči budúci rok čakať, je príchod zvyšku Halo: The Master Chief Collection na PC. Už tento rok si hráči užijú kanonicky prvú časť príbehu, Halo: Reach. Budúci rok sa však kolekcia rozšíri o remaster Halo: Combat Evolved, Halo 2: Anniversary, Halo 3 a Halo 4.

Halo: The Master Chief Collection
Halo: The Master Chief Collection
Developer: 343 Industries, Splash Damage, Ruffian Games, Bungie, Saber Interactive
Price: 9,99 €

Všetky z hier budú mať dodatočné vylepšenia pre PC, ako je podpora ultraširokých monitorov, detailné grafické nastavenia vrátane FOV, ale nebude chýbať ani podpora 4K a HDR. Legendárna séria sa tak vracia po rokoch tam, kde začala – na Windowse – a vo veľkom štýle. Kolekciu si môžeme na Xbox One užiť už pár rokov.

Microsoft Flight Simulator (PC – 2020, Xbox One)

Uplynulo dlhých 12 rokov, odkedy uzrel svetlo sveta masívny Microsoft Flight Simulator X. Na svoju dobu šlo o masívnu hru, s podporou pre Windows XP a nový Windows Vista zaberala až 15GB voľného miesta. A samozrejme šlo o titul obľúbený u tvorcov modov, ktorí rozšírili hru o mnohé reálne aj fiktívne stroje, vylepšené časti mapy alebo sady scenárov, ktoré si mohli piloti vychutnať na obrazovkách svojich počítačov. Budúci rok však dostane Flight Simulator X konkurenciu v podobe vlastného nástupcu – Microsoft Flight Simulator. Tentoraz bez čísel, no všetci ho tak nejak potichu označujú ako ročník 2020.

Hra má namierené najprv na PC, kde sa môžu hráči tešiť opäť na podporu modov, ale aj na novinky ako je podpora VR, či realistická grafika, ktorú hra dosahuje aj s pomocou cloudu. Totiž, hra narába s viac ako 2 petabytmi dát a preto sa časti sveta priebežne streamujú do počítačov z cloudu Azure. Na cloude rovnako prebiehajú operácie spojené s počasím a fyzikou, vďaka čomu môžu hráči očakávať realistické dúhy, dážď, sneh a tiež turbulencie. V pláne je tiež podpora najširšieho možného spektra joystickov, takže skalní fanúšikovia žánru budú mať radosť.

S hrou sa počíta ako s live service hrou s plánmi aspoň na najbližších 10 rokov.

Minecraft Dungeons (Xbox One, PC, PS4, Nintendo Switch)

O niečo skromnejšie sú plány vývojárov z Mojangu. Tí teraz pracujú na Minecraft Dungeons, novej co-op diablovke zo známeho kockového sveta. Hráči budú chodiť po dungeonoch, bojovať s príšerami a plniť questy a to buď solo alebo vo štvorici. Hru si užijú aj hráči na platformách ako PlayStation 4 a Nintendo Switch, dnes bohužiaľ ešte nevieme, či s podporou cross-playu. Vieme ale, že na Xboxe a PC si ju užijeme lacnejšie vďaka Xbox Game Passu.

Ori and the Will of the Wisps (Xbox One, PC)

Na jednu stranu Microsoft vraví, že nechce oznamovať hry dlho pred vydaním, na druhú stranu je Ori and the Will of the Wisps presne tou hrou, na ktorú čakáme dlho. Nový titul s roztomilým lesným tvorom bol oznámený už na E3 2017. Po početných odkladoch napokon vychádza 11. februára/února 2020 exkluzívne pre Xbox One a PC.

Hra si zachová svoj metroidvania level dizajn, zdá sa ale, že miesto manuálnych savov sa dočkáme automatického ukladania, čo je plus a zároveň mínus, ak tvorcovia do hry opäť zakomponujú achievement s tematikou „Prejdi hru bez zomretia“. No bez ohľadu na to, očakávame, že Ori bude opäť skvelou hrou, ktorá nenechá jedno oko suché.

Psychonauts 2 (Xbox One, PC, PS4)

Dá sa povedať, že po odkúpení štúdia Double Fine bola táto hra zachránená pred náhlym koncom. Pôvodne totiž vývoj zastrešoval vydavateľ Starbreeze, ktorý sa aj vďaka zlým rozhodnutiam pri vývoji Overkill’s The Walking Dead dostal do obrovských finančných problémov. Vďaka tomu dnes ostáva nejasný osud Payday 3, ktorý tiež pochádza od tohto vydavateľa.

Štúdio Double Fine však odteraz patrí Microsoftu a s ním aj všetky práva na Psychonauts 2. Výsledkom je, že hra sa dočkala dodatočných financií, vďaka čomu môže byť ešte lepšia. To, že novým vydavateľom sú Xbox Game Studios, nemení nič na tom, že hra vychádza v roku 2020 nielen na Xbox One a PC, ale aj na PlayStation 4. Staré dohody jednoducho platia ďalej. A do hry sa opäť vráti psychonaut Raz!

Tell Me Why

Tell Me Why je hra, ktorá rozvášnila ľudí na sociálnych sieťach. Najnovšia hra z dielne štúdia Dontnod (Life is Strange) vychádza exkluzívne pre Xbox One a Windows 10. Ale to nie je dôvodom kontroverzie a kritiky. Ústrednou dvojicou príbehu sú dvaja súrodenci, Alyson a Tyler, ktorí cestujú domov na Aljašku. Príbeh sa zameriava na to, ako situácia v detstve ovplyvnila Tyler(a). Ide totiž o transgender postavu, ktorá podstúpila premenu na muža. Je to vôbec prvýkrát, čo hra od veľkého štúdia ponúka hrateľnú transgender postavu, a na jej dizajne spolupracovali s organizáciou GLAAD pre čo najautentickejšiu reprezentáciu.

Príbeh sa rozprestiera v troch epizódach, ktoré vychádzajú v priebehu roka 2020 a to aj cez Xbox Game Pass v deň vydania.

Wasteland Remastered (PC)

Písal sa rok 1988, keď menší vydavateľský dom Electronic Arts vydal post-apokalyptickú RPG z vtáčej perspektívy s názvom Wasteland. Na hre pracoval Brian Fargo, dnešný šéf štúdia inXile Entertainment, ktoré sa k značke medzičasom vrátilo a prinieslo podarený druhý diel (2014) a vyvíja tretí diel. Okrem toho však chcel Fargo osláviť 30. výročie, čo sa celkom nepodarilo, pretože Wasteland Remastered vychádza až po 32 rokoch, v roku 2020, zatiaľ len pre PC. Nutno dodať, že slovíčko „Remastered“ by sme nahradili slovom Remake, pretože nová verzia má s originálom spoločnú maximálne kameru zvrchu. A vývojárov.

Wasteland 3 (Xbox One, PC, PS4)

Ako som spomenul, inXile okrem remastru pôvodnej hry pracuje aj na Wasteland 3, ktoré nás zavedie do zasneženého Colorada po jadrovej vojne. Opäť si užijeme pohľad zvrchu, vývojári sa však tešia. Totiž, Microsoft im na vývoj poskytol viac času a financií, ktoré vývojári využívajú efektívne a už teraz vravia, že šesť mesiacov vývoja naviac im môže zaručiť 10-tkové ratingy na Metacritic.

Dočkáme sa jej 19. mája/května 2020 na PC, Xbox One a PS4. Na prvých dvoch aj cez Xbox Game Pass.

Wasteland 3 Pre-Order (Xbox One)
Wasteland 3 Pre-Order (Xbox One)

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *