GTA, o ktorých si zrejme nepočul

Grand Theft Auto SA vs V

Ak ste senátor, zúfalý právnik hľadajúci megakauzu alebo Hillary Clintonová, potom je šanca, že tieto tri písmená nenávidite: GTA. Séria od Rockstaru nielen, že získala stovky miliónov fanúšikov po celom svete, ale zároveň sa na ňu zniesla vlna kritiky, napríklad pre Hot Coffee v San Andreas.

Rockstar Games totiž s každým dielom GTA dokázali posunúť hranice digitálneho hrania. Už prvý diel bol „cez“, keď v 2,5D grafike z pohľadu zvrchu umožnil vraždiť policajtov a civilistov. Najväčším gólom však zrejme bolo to, keď hráči mohli v San Andreas randiť (a ďalšie veci) s virtuálnymi priateľkami. Vyústilo to dokonca v dočasné stiahnutie hry z trhu a Rockstar vydal opravenú verziu, ktorá už Hot Coffee neobsahovala. Úsmevne však vyznie argument štúdia, že tento obsah sa do hry dostal omylom.

Sériu GTA však tvorí oveľa viac hier. Dokonca ich je toľko, že niektoré spoznáš len vďaka tomuto článku.

GTA v reálnom svete

Presne tak by sa dala pomenovať dvojica datadiskov GTA London 1969 a London 1961. V našich končinách si možno počul o oboch, ale vyššia šanca je, že len o ’69. Na to, aby si mohol hrať London ’61, si totiž musel mať na PC nainštalované pôvodné GTA a datadisk London ’69 a ak si to spĺňal, odmenou ti bol bezplatný datadisk, ktorý si si mohol stiahnuť z webu Rockstaru. Datáče sa odlišujú rokmi a možnosťami, ale nadväzujú na seba príbehom a mestom, v ktorom sa odohrávajú.

Oba ročníky sledujú príbeh gangu Cartwrightovcov, pre ktorý hráči robia špinavú robotu v uliciach Londýna 60. rokov. Poprvýkrát v sérii vidíme streľbu z auta a hry začali viac inklinovať k multiplayeru. Ten okrem závodov a výzev priniesol aj novú deathmatch mapu Manchester, odohrávajúcu sa v slávnom futbalovom meste. Inak, na gangsterke v Ulciaich Londýna pracovalo aj Sony. Šlo o sériu The Getaway pre PS2 a v pláne bolo tretie pokračovanie na PS3, ale to nikdy nevyšlo. Miesto toho však vyšiel PSVR bestseller Blood & Truth.

GTA pre GBA

Rockstar očividne miluje Liberty City. Azda najznámejšia herná podoba New Yorku sa objavila v prvom, treťom aj štvrtom očíslovanom GTA a mesto sme navštívili aj v GTA pre handheldy. Jednou takou je aj GTA Advance, ktoré sa vlastne volá len „Grand Theft Auto“. Vyšlo ale len na Gameboy Advance a to je dôvod, prečo zľudovel vyššie spomenutý názov.

Opäť sa jednalo o GTA zasadené do pohľadu zvrchu. Rok pred udalosťami GTA3 nastupuje na scénu Mike, ktorý chce spolu s kamarátom Vinniem odísť za lepším životom. Vinnie navrhne spraviť ešte jednu menšiu službu pre mafiu, čo ho stojí život. Mike preto, sčasti aj preto, že prišiel o všetky peniaze, sľubuje pomstu.

Čínska pohroma v Liberty City

Mačičky, psíky, nejaký ten Mario… A k tomu jedno krvavé GTA. Presne tak, Rockstar v roku 2009 rozbúril vody platformy, ktorá stelesňuje to všetko dobré pre rodiny s deťmi. Chinatown Wars vyšlo na Nintendo DS, kde využil dotykový displej na rôzne minihry, ako je zapaľovanie motora v kradnutom aute, montáž bomby alebo príprava zápalných fliaš. Spomenul som minihru s predajom drog po celom Liberty City? Áno, hneď ako sa tvoja sestra dohrala Littlest Pet Shop, si sa ty mohol stať narkobarónom. Hru si dnes môžeš užiť s grafickými vylepšeniami aj na iPhone a Androide. A nemusíš byť ani minister.

Grand Theft Auto: Online Crime World

Šanca, že si o tomto dieli počul? 20-percentná. Šanca, že si ho hral? Nulová. Rockstar totiž v roku 1999 prostredníctvom viacerých časopisov oznámil prácu na GTA Online Crime World pre PC. Na rozdiel od chystaného trojrozmerného GTA 3D, Online Crime World malo bežať ešte na engine GTA2. Hráči z celého sveta by sa teda vraždili medzi sebou z pohľadu zhora. Projekt však bol zrušený a duchovného nástupcu sme uvideli oveľa neskôr – GTA Online.

Cyberpunk 2012? Tak trochu.

Viem, odklad Cyberpunku 2077 nahneval asi každého, kto dúfa, že táto hra spraví dokonalú bodku za dnešnými konzolami. No stalo sa, že hra bola odložená a tak si musíš nájsť iné cyberpunkové tituly. Vedel si, že téma cyberpunku neobišla ani sériu GTA? Grand Theft Auto 2, ktoré vyšlo v roku 1999, je dodnes jediným dielom v sérii, ktorý upustil od realizmu a išiel viac do sci-fi. Dokonca až tak, že ani Rockstar nevie presne určiť, či sa titul odohráva o tri týždne alebo v roku 2012.

Ale to je jedno. Ako Claude Speed si kriminálnik patriaci k spodine mesta Anywhere City. Titul sa pohráva s retrofuturizmom, ponúka futuristické repliky klasických áut 60. a 70. rokov a policajti sa ťa pokúsia spacifikovať elektrickými zbraňami. Ku ktorým máš inak prístup aj ty.

Anywhere City, USA (Zdroj: WikiGTA)

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *