Sony nebude reagovať na Xbox Smart Delivery. A ani nemusí.

Xbox Smart Delivery Inteligentné doručenie

Kúpte si hru raz a hrajte ju kdekoľvek. Ak máte Xbox.

Microsoft do novej generácie konzol vstupuje so systémom Xbox Smart Delivery, čo je funkcia, vďaka ktorej si hru kúpite raz a vlastníte ju ako na Xbox One, tak na Xbox Series X. Ide o podobný systém ako Xbox Play Anywhere, vďaka ktorému si môžete kúpiť hru na Xbox aj PC. Rozdiel je v tom, že Smart Delivery podporuje aj diskové kópie hry v prípade, že sa tak vývojár/vydavateľ rozhodnú. Môže to teda znamenať príchod akéhosi DRM?

Každopádne, garantovaná je synchronizácia postupu medzi generáciami konzol, nielen grafické vylepšenia, a podľa posledných tvrdení to vyzerá, že postup by sa mohol synchronizovať aj v prípade, že next-gen verzia prinesie dodatočný obsah. Toto si však vyžaduje dodatočné priblíženie detailov. Použitie Smart Delivery je čisto dobrovoľné, už dnes však poznáme viacero hier nielen od Microsoftu, ktoré využijú túto funkciu. Napríklad DiRT 5 alebo Cyberpunk 2077 ju využijú tiež.

Otáznik preto visel nad tým, či sa podobného riešenia dočká aj PlayStation 5, kde viacerí vývojári priznali, že ponúknu hráčom možnosť hrať svoje obľúbené hry z PS4 a PS4 Pro s určitými vylepšeniami aj na PS5. Faktom však je, že Sony nemá v pláne odpovedať na Smart Delivery. To, akým spôsobom sa s vydávaním cross-gen hier na PS4/PS5 popasujú vývojári, záleží od nich.

Príkladom toho je EA, ktorá vyhlásila, že použije vlastný systém Dual Entitlement, s ktorým budete mať nárok na bezplatnú next-gen verziu hry iba vtedy, ak si zahráte hru iba do vydania novej časti. Takto potvrdenou hrou je Madden NFL 21. Nárok na bezplatný upgrade nemajú hráči, ktorí majú fyzickú kópiu hry a kúpia si PS5 Digital Edition.

V princípe to znamená, že Sony ani nemusí nič robiť. Ak vývojári budú podporovať systém Xbox Smart Delivery, pokojne môžu hráčom PS4 verzií darovať PS5 verziu. Rozdiel je v tom, že Smart Delivery funguje automaticky na serveroch Microsoftu, kým pri PS4/PS5 budú musieť vývojári poriešiť celú vec sami, napríklad tak, že pre hry vydajú PS5 Enhanced Update alebo rovno hráčom darujú PS5 verziu hry.

Aké hry budú podporovať Xbox Smart Delivery?

Medzi potvrdenými hrami s podporou Xbox Smart Delivery môžeme nájsť viacero titulov od vývojárov tretích strán, ale aj hry priamo od Microsoftu. Kliknutím na niektorý z odkazov si môžete hru (pred)objednať na Xbox.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. opYQ píše:

    smart delivery = fajnova fičura

  2. Rado píše:

    tak sony nech si robí čo chce, sonyovce zožerú všetko a ešte budú tvrdiť, že je to nejlepšie riešnie aj keď nieje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *