Dnešné hry sú dôvod, prečo Xbox bude spätne kompatibilný aj v budúcnosti

GTA V Xbox One

Spätná kompatibilita je vec, ktorá nás tešila do istej miery už na Xboxe 360 a dnes nás teší aj na Xboxe One. A ako už bolo povedané dávnejšie, Xbox bude mať spätnú kompatibilitu s dnešnými hrami aj v budúcnosti.

Je to hlavne kvôli tomu, ako dnešné hry fungujú. Stačí sa pozrieť napríklad na GTA. Hra, ktorú si predobjednala ešte Helenka za svojej mladosti, je tu s nami stále a aj tri roky po vydaní dostáva obsah. Medzitým taký Quantum Break alebo ReCore zapadli prachom pár týždňov po vydaní. Sem-tam máme chuť sa k nim vrátiť, ale môže to dopadnúť skôr inštaláciou a následnou odinštaláciou, lebo si človek aj tak nakoniec zahrá niečo iné. A prečo to tak je?

Quantum Break Steelbook

Môže za to fakt, že sa hry takéhoto rázu menia na služby. Vlastne také GTA Online je perfektnou ukážkou Game as a service, teda hry ako služby, ktorú si hráči môžu zahrať a neustále tam majú nový obsah. Hra vďaka tomu žije a presne to je to, čo ich robí tak atraktívne. To GTA je síce predražené a osobne po 150€ collectorke na Xbox 360 nemám chuť vyplaziť ďalších 40-50€ za nextgen kus, no chápem to množstvo hráčov, ktorých GTA baví aj po toľkých rokoch.

A pretože sa dnes tie najúspešnejšie hry (GTA, Call of Duty, Minecraft, Destiny…) orientujú práve týmto smerom, je dôležité si zachovať spätnú kompatibilitu v budúcnosti. Project Scorpio a jeho nástupcovia plánujú pokračovať so spätnou kompatibilitou, vďaka čomu si hráči budú môcť vychutnať GTA Online aj na Scorpiu, Scorpiu 2, Scorpiu 3… Skrátka, vymenia železo ale neprídu o svoje hry. Naopak môžu pokračovať presne tam, kde skončili a k tomu si urobia radosť krajšou grafikou, vyšším rozlíšením a tak podobne.

Ako v rozhovore s Gamasutrou povedal Phil Spencer, sú tu hry, ktoré budú crossgen a budú aktuálne niekoľko generácií HW. Aj to je dôvod, prečo sa na konzoly dostal Overwatch a prečo možno Destiny 2 vydrží 5 až 7 rokov od vydania. Je to o aktualizáciách, o aktívnej podpore zo strany vývojárov a presne to v prípade týchto hier platí.

 

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Danny píše:

    Nevim co je natom pravdy, ale playstation taky prej planuje z5 kompabilitu ..snad se mylim ?Po všem se opičej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *