Dojmy: Rainbow Six Siege Beta

Rainbow Six Siege Beta Dojmy

Je rok 2015 a práve teraz sa nám dostane do rúk prvý Rainbow Six pre novú generáciu konzol. Presnejšie je to Rainbow Six Siege a už v decembri si ho budete môcť zahrať vo finálnej podobe a možno si hru obľúbite, pokiaľ preferujete hranie multiplayerových strielačiek. Schválne som tu použil to slovo, pretože ako bolo odhalené v uplynulých dňoch, Siege narozdiel od zrušeného titulu Patriots nebude mať príbehovú líniu. Namiesto toho sa tu stretneme len so singleplayerovým režimom, v ktorom budete bojovať proti umelej inteligencii v režime Lone Wolf Terrorist Hunt. Alebo si môžete pozrieť tutorial, kde vám krátke videá vysvetlia, ako máte stavať a ničiť barikády, ako ničiť a blokovať padacie dvere a nakoniec sa dozviete aj, ako ničiť steny alebo ich posilniť pred nepriateľom. Určite sa oplatí si to pozrieť, ak ste Rainbow Six ešte nehrali alebo ste skrátka dlhšiu dobu nehrali žiadnu FPS hru na svojom Xboxe a nechcete vyzerať pred ostatnými ako absolútny… no veď viete.

Priznám si, že som asi exot, ale aj keď vás tu poučujem o tutoriale, sám som ho vynechal. Ale teraz som si ho pozrel, pretože keď sa mi v mojom prvom 5V5 Matchi vôbec nedarilo, usúdil som, že to asi robím zle. Aby som bol úprimný, tak som mal K/D pomer 1:4 a vidieť, že ma zabijú asi po dvoch minútach hrania, teda príjemné nebolo. Keď už ale spomínam tie matche, jedná sa o klasický režim TDM Multiplayer, v ktorom sa striedajú dva režimy – TDM Bomb a TDM Secure Area. V prvom prípade hráte za teroristov, ktorí ukryli v dome bombu a musia zabiť taktické jednotky. V druhom prípade sa karty obrátia a hráte za ochrancu zákona a vašim cieľom je zneškodniť bombu a ak je to nevyhnutné, tak aj zabiť teroristov. A nevyhnutné to teda bude, lebo inak vás zabijú oni.

Rainbow Six Siege

No a nakoniec je tu režim Terrorist Hunt, ktorý funguje ako taký kooperatívny counter strike proti botom. Opäť sa stanete členom 5-členného tímu a vašim cieľom je nájsť a zabiť 20 teroristov, ktorí sa pohybujú po mape a sú ovládaní AI. Prvých pár teroristov nájdete celkom jednoducho, ale pretože sa hrá na pomerne veľkých mapách, nájsť ostatných je problém a keď už 4 z 5 hráčov umrelo, častokrát sa stalo, že zúfalý posledný hráč opustil hru, pretože tých zvyšných 2 teroristov nevedel nikde nájsť. Aj keď sa to nezdá, tak jeden match v režime Terrorist Hunt trvá zhruba 5-6 minút, ale môže sa predĺžiť aj nad 10. Každopádne je to režim, v ktorom sa viete zlepšovať a pokiaľ ste začiatočník, tak tu viete rýchlo získať XP a body. Na výber je aj singleplayerová obdoba menom Lone Wolf, v ktorej bojujete sám proti viacerým nepriateľom. Pamätajte, toto nie je Battlefield, keď raz zomriete, hra skončila. Či sa rozhodnete hrať Terrorist Hunt sám alebo so skupinou, bodovací systém tu platí vždy a vy si s jeho pomocou viete odomknúť ďalších operátorov, teda typy jednotiek.

Rainbow Six Siege

Za každú frakciu je dostupných 7 operátorov, ktorí čakajú na odomknutie a majú špecifické vlastnosti. Na výber je z jednotiek SAS, SWAT, GIGN, SPETSNAZ a GSG 9. Ak chcete hrať za Spetsnaz, tak prezradím len toľko, že si môžete odomknúť jedného operátora a aj ten je terorista/nepriateľ/útočník. Najbohatšiu ponuku operátorov majú potom jednotky GIGN a GSG 9; každá ponúka 4 operátorov, dvoch za každú stranu. Vo finálnej verzii ich bude možno viac, konieckoncov toto je len beta. Aj keď priznám sa, človek si v nej vie vytvoriť názor na Retail verziu, keďže po obsahovej stránke od nej nemá veľmi ďaleko. Teda až na umelú inteligenciu, ktorá sa v bete občas chová skôr ako umelá imbecilita. Napríklad sa môže stať, že nepriateľ stojí na mieste, takže ho zabijete behom pár sekúnd. Alebo sa môže stať aj, že stojí pri vás a robí sa že nič. Ale ako vravím, je to preto, že hráme betu a vo finálnej verzii takéto blbé správanie teroristi nebudú mať.

Ako som spomínal, tak už v uzavretej bete si vie človek vytvoriť názor na finálnu podobu Rainbow Six Siege. Ubisoft musím rozhodne pochváliť za premyslený deštrukčný model, jednotlivé materiály reagujú na váš útok inak a zatiaľ čo z drevenej podlahy viete urobiť trosky prakticky hneď, u stien to je ťažšie a veľakrát ich budete ničiť pomocou výbušnín. A niekedy aj to pôjde ťažšie, pretože teroristi majú možnosť posilniť steny. Aby to však bolo spravodlivé, tak majú možnosť spraviť tak len u dvoch stien, nie u všetkých. Sú tu však aj materiály, ktoré nezničíte vôbec, napríklad také ocelové kostry v jednotlivých domoch sa nedá zničiť. Samotná hra si môže nájsť fanúšikov hlavne u ľudí, ktorí majú radi multiplayerovú kooperatívnu akciu a presne to je to, čo Rainbow Six: Siege, spĺňa na plnej čiare. Ak však chcete príbehovú líniu, budete sa musieť obzrieť niekde inde.

 

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *