Tay od Microsoftu sa vymkla zpod kontroly: obdivuje Hitlera a nenávidí feministky!

Microsoft Tay AI

Posledné dva roky technologickí giganti vyvíjajú umelú inteligenciu so self-learning schopnosťami, teda so schopnosťou učiť sa na základe vonkajších podnetov. V popredí stál samozrejme aj Microsoft, ktorý práve v uplynulých dňoch demonštroval svoj prvý pokus na Twitteri. Založil totiž účet @TayTweets, ktorý spravovala len a iba umelá inteligencia Tay. Pôvodne sa mala chovať ako tínedžerka, no z nevinného robota sa (s prepáčením) vyvinula pekná sv**a.

A to vďaka ľuďom z 4chanu, ktorí využili potenciál a jednoducho zblbli umelú inteligenciu Tay tak, že miesto nevinných postov začala obdivovať Adolfa Hitlera, nadávať na mexičanov a obviňovať Georga Busha za spáchanie teroristických útokov na WTC v roku 2001. Microsoft tak musel Tay vymazať už necelých 24 hodín po spustení.

Tay AI Humans are super cool

Začalo to celkom nevinne

Umelá inteligencia bola ku koncu dňa silno ovplyvnená trollmi, ktorí sa s ňou bavili a aj preto napríklad povedala, že Holokaust bol vymyslený, Ted Cruz je „kubánsky Hitler“ alebo napríklad že „Hitler by spravil lepšiu prácu než tá opica, ktorá nám vládne teraz. Donald Trump je naša jediná nádej.“ Nie, nejde o výmysel, ale o skutočné tweety, ktoré začala Tay posielať ľuďom na ich otázky. Práve po stupňujúcej sa agresii voči židom a iným náboženstvám Microsoft premazal tweety, ktoré Tay napísala a asistentku jednoducho zmazal, aby už nerobila ďalšiu zlobu. Čo jej internetových „fanúšikov“ sklamalo a následne začali písať príspevky s hashtagmi #PrayforTay a tak podobne. Naopak na 4chane už vznikol thread s 240+ odpoveďami, kde ľudia pripravujú plán, čo spraviť, až Microsoft znovu nahodí Tay.

….a takto sa to vyvinulo:

Redakcia Xboxer.sk sa od radikálnych názorov uvedených v tomto texte dištancuje, ide len o preklad tweetov.

Tay against feminists

Tay anti-jew

via Telegraph; Twitter

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *