5 noviniek, ktoré môže priniesť budúci Xbox ovládač

Xbox Combat Tech Controller
Xbox ovládač si s každou novou generáciou konzoly prišiel na množstvo noviniek. Medzi nimi sme sa dočkali aj redesignu.

Ovládač od Xbox One oproti tomu z Xboxu 360 čistejší dizajn, ktorý nemá príliš futuristický tvar. Okrem toho sa batérie zapustia priamo do tela ovládača, takže je na zadnej strane omnoho viac priestoru. A aby toho nebolo málo, má tiež microUSB konektor, ktorý uľahčuje pripájanie k ostatným zariadeniam alebo k Xboxu samotnému, ak sa vám batérie vybijú a po ruke nie je náhradné bezdrôtové riešenie.

Očakávame, že aj s nástupom novej generácie Xboxu príde na trh nová generácia ovládačov, ktoré budú opäť odlišné od terajších. Nemyslíme si ale, že by došlo k radikálnej zmene a nový Xbox by už teoreticky mohol byť kompatibilný aj so súčasnými modelmi. Takéto riešenie by predĺžilo životnosť terajších kusov a zároveň by to umožnilo s nimi hrať aj na novej konzoli.

1) Hardvérová kompatibilita

V dnešnej dobe neexistuje rozumný dôvod, prečo by mal Microsoft limitovať ovládače len na jeden druh zariadenia. Dnešný Xbox One ovládač funguje bezproblémovo s konzolami Xbox, telefónmi s Android Pie a s Windows 10. A keďže má vstavaný Bluetooth, tak by v budúcnosti mohol byť plne kompatibilný aj s novou konzolou.

2) Bluetooth. IBA Bluetooth.

Xbox One síce nepodporuje Bluetooth, jeho ovládače ale áno. Domnievame sa tiež, že v snahe inovovať by mohol Microsoft vyradiť infračervené rozhranie, ktoré používali konzoly Xbox 360 a Xbox One a nahradiť ich Bluetooth technológiou. Veď prečo aj nie? Táto technológia je rozšírená a do budúcnosti by Bluetooth anténa na Xboxe mohla priniesť ďalšie ovocie vrátane podpory bezdrôtových reproduktorov a slúchadiel či podporu Bluetooth klávesníc a myší.

Ak by navyše Project xCloud zamieril priamo do Smart TV, Bluetooth by bol priam nutnosťou.

3) Vstavaná batéria

Jednou z výhod terajšieho ovládaču je, že vďaka nutnosti používať externé batérie nefunguje na požičaný čas. Inak povedané, vďaka AA-čkám alebo Play & Charge Kitu je jeho životnosť ďaleko dlhšia, než keby mal mať ovládač vstavanú, nevymeniteľnú batériu. Napriek tomu, že terajší systém má svoje výhody, Microsoft sa môže vydať cestou trendu a integrovať batériu priamo do ovládača. Čo ale znamená, že až ju raz definitívne vybijete, ovládač je nadobro pasé.

4) USB-C

Najnovší konektor je zároveň najpraktickejší. Je obojstranný, je rýchlejší, je výkonnejší a už dnes si s ním môžete nabiť Nintendo Switch alebo MacBook Pro. Áno, konektor je to naozaj praktický a rátame, že v budúcnosti si nájde svoju cestu aj do Xbox ovládaču. Čisto kvôli praktickosti.

5) DVR tlačidlo

DualShock 4 má Share tlačidlo, Nintendo Switch má Screenshot tlačidlo, Xbox má… nemá nič. Xbox DVR funkcionalita je praktická vec, ale na to, aby ste ju mohli využiť čo najlepšie, je treba mať Kinect alebo Alexu. Lenže Kinect sa už nevyrába a Xbox na našom trhu nepodporuje Alexu. Sme teda vo veľmi ošemetnej situácii, ktorá robí problémy najmä nám, redaktorom. Tak nás, Microsoft, prosím vypočuj a pridaj na nový ovládač dedikované DVR tlačidlo!

BONUS – Hlasové ovládanie

Čerešničkou na torte novému ovládaču by mohol byť mikrofón, ktorý by reagoval na hlasové povely. Mohlo by tak ísť o alternatívu k DVR tlačidlu, keďže po novom by stačilo smerom k ovládaču povedať „Record last 30 seconds“, „Record next 5 minutes“ alebo „Take a screenshot“. Toto by sa ale zrejme výrazne odrazilo na cene. Preto ide skôr o zbožné prianie ako o skutočnú novinku.

DualShock 4 Share Button

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. StriderCZ píše:

    Mně by na novém ovladači pasovala možnost snadného spojení gamepadu a telefonu, tak abych mohl hrát hry na mobilu a ovládat je za pomoci hardwarových tlačítek a jako bonus? Zobrazit hry na telce. Tím by se celý koncept přiblížil Switchi , nebo Nvidii shield.

  2. Bobodej píše:

    Já bych chtěl zase další 2 tlačítka mezi bumpery, tak jak to ma Razer Wolverine tournament. Je to praktictejsi než 4 padla u baterky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *