Google predstavil hernú streamovaciu službu Stadia

Project xCloud

Google presne podľa špekulácií predstavil svoju novú streamovaciu platformu, ktorá nám umožní hrať hry cez internet – a to dokonca aj cez YouTube. Iniciatíva nesie meno Google Stadia.

Cloudová služba predstavuje doposiaľ najvýznamnejší krok Googlu na poli herného priemyslu. Na rozdiel od Microsoftu či Sony však Google ide vyslovene po streamovacej službe a nevyzerá to, že by v súčasnosti chystal vlastnú konzolu či streamovací box, ktorý by ste si pripojili k televízoru a tak hrali.

Platforma má byť dostupná vo viac ako 200 krajinách sveta a teda je vysoká šanca, že už pri vydaní bude dostupná aj na Slovensku. Ku hrám budeme pristupovať cez webové prehliadače, počítače, Smart TV či mobilné zariadenia. O výkon sa postarajú obrovské dátové centrá po celom svete, a ktoré v celosvetovej internetovej sieti využívajú stovky miliónov kilometrov optických káblov.

Kľúčovou osobnosťou iniciatívy Google Stadia je Phil Harrison, ktorý v minulosti pracoval pre Microsoft aj Sony a angažoval sa ako vo svete Xboxu, tak PlayStationu. Práve on bude mať na starosti prísun hier a vývojárov na platformu Stadia Jedným z potvrdených titulov pre službu je Assassin’s Creed Odyssey, ktorý bol dovedna prístupný len na PC, Xbox One a PS4. Takto si ho však kliknutím na „Play“ tlačidlo zahráme aj cez YouTube. Ďalším prezentovaným titulom je DOOM Eternal, ktorý pobeží v 4K 60fps aj s podporou HDR.

Google zároveň sľubuje streamovanie až v kvalite 4K 60fps a to vďaka silnému hardvéru, ktorý má poskytovať až 10,7 teraflopu výkonu. Pre porovnanie, Xbox One X ponúka 6 teraflopov a PS4 Pro len 4,2 teraflopov. Všetky pritom využívajú hardvér od AMD. V budúcnosti to chce Google využiť dokonca až na hranie v 8K rozlíšení alebo vyše 120fps pri nižších rozlíšeniach. Taktiež ho možno využiť napríklad na hranie masívnych battle royale hier až pre 1 000 hráčov.

Platforma tiež bude mať svoj vlastný ovládač, nazvaný Stadia Controller. Na rozdiel od bežných ovládačov však nevyužíva Bluetooth ani USB, ale Wi-Fi. Ovládač bude priamo prepojený s vašim Google účtom a bude obsahovať dedikované YouTube a Play tlačidlo, aby ste sa mohli kdekoľvek pripojiť k hernej platforme a hrať.

Vstupnou bránou do sveta pohodlného hrania bude Google Stadia Controller.

Google Stadia je tiež otvorená voči cross-platform zážitku a cross-platform synchronizácii postupu s konkurenčnými platformami ako sú Xbox či Nintendo. Stadia ako herná služba však inovuje aj multiplayer. Platforma umožní sa popri sledovaní livestreamu na YouTube pridať do multiplayerovej hry, ako napríklad do NBA 2K19. V prípade, že už je niekto pred Vami, hra vás zaradí do fronty.

Služba je prepojená aj s Google Assistant, takže ak neviete prejsť niektorý level v Shadow of the Tomb Raider, jednoducho môžete požiadať o pomoc umelú inteligenciu a tá vám nájde návod na YouTube. A keďže Google má dominantné postavenie na internete, chce to využiť na urýchlenie prístupu ku svojej platforme. Hráči si budú môcť hry zakúpiť a rovno začať streamovať pomocou svojho Google účtu cez obchod Google Play, YouTube, ale aj napríklad priamo cez oficiálny web hry.

Google tiež v rámci hernej iniciatívy oznámil vlastnú sieť herných štúdií Stadia Games & Entertainment, ktorej šéfkou bude Jade Raymond – niekdajšia návrhárka Assassin’s Creed a zároveň žena, ktorá mala navrhovať príbehovú Star Wars hru predtým, než ju EA zrušila. Teraz bude mať na starosti hernú divíziu, ktorá bude tvoriť ako vlastný exkluzívny obsah, tak zároveň zabezpečovať hry a exkluzivity od tretích strán.

Služba bude spustená ešte tento rok v USA, Kanade, Veľkej Británii a väčšine Európy.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. 20. marca 2019

    […] včera večer predstavil svoju streamovaciu službu Stadia a netrvalo dlho, než sa k téme vyjadril ďalší významný hráč – Microsoft. Ten totiž už […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *