Prečo Xbox One nevyužíva Bluetooth (ale obsahuje ho)

Jedným z bodov kritiky Xboxu One je, že konzola vôbec nevyužíva Bluetooth. Pritom konkurenčné platformy – Switch a PS4 – s ním problém nemajú. Prečo nemôžeme na Xbox One využívať Bluetooth?

Realita sa má tak, že teoreticky by sme Bluetooth mohli používať. Xbox One totiž obsahuje všetok potrebný hardvér a čip, ktorý zabezpečuje WiFi komunikáciu, má v sebe zahrnutú podporu pre Bluetooth rozhranie. Dokonca aj nové Xbox ovládače už podporujú Bluetooth 4.2, s ktorého pomocou môžu komunikovať s PC alebo mobilmi.

Na Xbox One však môžeme využívať len proprietárne bezdrôtové rozhranie Xbox Wireless. Musia ho podporovať bezdrôtové ovládače, ale aj bezdrôtové headsety od výrobcov tretích strán. To zároveň limituje množstvo bezkáblových headsetov pre Xbox, v porovnaní s konkurenciou, a ceny týchto headsetov nemusia patriť medzi najnižšie.

Odpoveď Microsoftu na nepodporu Bluetoothu na Xbox One je pritom celkom jednoduchá. V prvom rade ide o šírku prenosového pásma. Rozhranie Xbox Wireless totiž môže mať k sebe pripojených naraz až 8 doplnkov a udržuje si odozvu pod 8ms, zatiaľ čo Bluetooth zvládne len asi 2.

Ďalšou vecou je, že pre Bluetooth je typické rušenie signálu. Jednak tým, že neustále vyhľadáva zariadenia v dosahu a jednak tým, že je takmer všade okolo nás. Práve to, že je „všade“, prispieva k rušeniu signálu, ako ho môžeme vidieť už dnes pri bezdrôtových klávesniciach a myšiach. Nie je to nič pohodlné, keď potrebujete robiť s Photoshopom a myš vám začne preskakovať, či reagovať s výrazným lagom alebo v nesprávnom poradí. Pri hraní je to ešte menej žiadúce.

Tretím dôvodom je, že Microsoft má plnú kontrolu nad svojim rozhraním a tak ho môže upravovať svojim potrebám. Naopak, o Bluetooth rozhoduje konzorcium viacerých firiem. Preto je pre Microsoft lepšie mať kontrolu tam, kde môže, a tam, kde nemôže, spoliehať sa na kolektívny vynález (napr. mobily s Androidom).

via WindowsCentral

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. Rado píše:

    Tak s MS plne súhlasím. Dovody sú jasné a praktické. Otázne je, či by nemohlo fungovať, aspoň jedno zariadenie bluetooth popri xbox wireless, aby si človek mohol pripojiť trebárs bezdrotové slúchatká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *