Microsoft oznámil ďalšie novinky o Xbox Series X

Xbox Series X

Microsoft pred malou chvíľou zverejnil nový príspevok, v ktorom potvrdil značnú časť z toho, o čom sa špekulovalo. Oficiálne tak potvrdil výkon, podporu VRS a aj schopnosti mať na pozadí minimalizovaných viacero hier.

Microsoft potvrdil, že konzola skutočne ponúkne 12 teraflopov grafického výkonu a 4x výkonnejší procesor, než pôvodný Xbox One. Konzola tiež ponúkne podporu pre VRS, teda Variable Rate Shading, kde môžu vývojári uprednostniť renderovanie určitých vecí na obrazovke, takže vývojári môžu lepšie dosiahnuť vysoké rozlíšenie a vyšší framerate, bez značného dopadu na vizuál. Napokon, konzola ponúka DirectX raytracing založený na hardvéri konzoly. Microsoft sľubuje, že sa to odzrkadlí na kvalite grafiky aj zvuku.

Ďalšie novinky zahŕňajú SSD úložisko novej generácie, funkciu Quick Resume, ktorá teraz umožňuje pokračovať v hrách instantne a tentoraz to nebude obmedzené len na jednu hru, ale konzola umožní mať takto pozastavených viacero hier naraz. Dynamic Latency Input (DLI) je pre zmenu technológia, ktorá zvyšuje rýchlosť a kvalitu bezdrôtového pripojenia ovládača ku konzole. Okrem toho zostáva zachovaná podpora pre príslušenstvo z Xbox One.

Vylepšené HDMI 2.1 prináša podporu pre funkcie ako ALLM a VRR, ktoré sú k dispozícii už teraz na Xbox One X a Xbox One S. Microsoft sa dohodol s výrobcami televízorov aby začali vo väčšej miere tieto vychytávky podporovať aj na svojich televízoroch. Rovnako je podporovaný framerate až do 120 fps.

Vylepšenia sa dočká aj spätná kompatibilita, konzola okrem štyroch generácií hier bude podporovať aj dodatočné vylepšenia v týchto hrách, zrejme po vzore vylepšenej spätnej kompatibility Xbox 360 hier na Xbox One X a to aj bez potrebného zásahu vývojárov.

V pláne je tiež funkcia Smart Delivery, podľa čoho Xbox Store pozná, či hru kupujete na Xbox One alebo Xbox Series X. Podľa toho sa vám začne inštalovať požadovaná verzia hry. Ako bonus, Smart Delivery myslí aj na „remastery“, takže ak sa vývojár rozhodne neskôr hru vylepšiť pre Xbox Series X, stačí mu funkciu povoliť a hráči budú mať svoju existujúcu verziu hry „nahradenú“ novou. Microsoft bude funkciu zahŕňať vo svojich hrách povinne, ostatní majú na výber. Samozrejmosťou je aj Xbox Game Pass.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. StriderCZ píše:

    Jedním slovem: paráda. Už se nemůžu dočkat. A to nás čeká ještě E3 😀

  1. 24. februára 2020

    […] po tom, čo Microsoft oznámil novinky týkajúce sa Xbox Series X a odhalil, že hry, ktoré vyjdú aj na Xbox One, si budeme môcť užiť na oboch generáciách […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *