RECENZIA Call of Duty: Black Ops Cold War

Call of Duty: Black Ops Cold War Recenzia

Je tu opäť ten čas predvianočný, keď ujo Activision navaril dačo zo svojho veľkého Call of Duty univerza. Najnovší prírastok má názov Call of Duty: Black Ops Cold War. Pritom sa jedná o priame pokračovanie pôvodnej hry z 2010.

Call no man lucky until he’s dead.

CoD Black Ops Cold War sa odohráva počas studenej vojny na začiatku 80. rokov. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami a kampaň obsahuje miesta ako Východný Berlín, Vietnam, Turecko či ústredie KGB. Hráči si môžu do kampane vytvoriť vlastný charakter s kódovým označením Bell, s rôznymi tónmi pleti, etnickým pôvodom a pohlavím, ako aj rôznymi osobnostnými črtami, ktoré poskytujú výhody v hre. Kampaň bude mať viac koncov, v závislosti od rozhodnutí hráča ktoré učiní počas hrania tejto zaujimavej hry.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Ćaká Vás dokopy 14 hlavných, pútavých misií a aj 2 vedľajšie misie. Aby ste boli úspešní aj v týchto dvoch misiách, musíte zozbierať Intel z hlavných misií. Jedná sa o rôzne dokumenty a mapy, prípadne fotky budov a oblastí, ktoré odfotíte svojim špiónskym fotoaparátom.

Po tom, čo tento Intel zozbierate, musíte buď dekódovat disketu, ktorá obsahuje mená členov skrytých agentov KGB, alebo pomocou indícií označiť troch vysoko postavených členov vlády, ktorí poskytujú informácie KGB. Ak si myslíte, že si dohľadáte tie správne mená, aby nedošlo k omylu, tak chyba lávky… Každý má iných náhodných páchateľov a ak chcete na to naozaj dôjsť, musíte pracne preštudovať Intel. To sa nám veľmi páči a oceňujeme snahu Treyarchu donútiť nás naozaj premýšľať aj pri tomto žánri.

Kampaň ako taká mi prišla zaujímavá, tématická a silno atmosferická, bohužiaľ mi v oblasti storytellingu pripadla signifikatne slabšia oproti napríklad minuloročnému Modern Warfare. Nehovoriac o tom, že celú kampaň aj s vedľajšimi misiami viete prejsť za necelé 4 hodiny. Celkovo, aj napriek týmto mínusom je samotná kampaň vysoko nadpriemerná. Rozhodne by to ale nemal byť primárny dôvod na kúpu tohto produktu.

Braaaaaaains!

Mňa osobne najviac chytil Zombie mód, ktorý prináša v tomto momente iba 1 mapu a to vylepšenú verziu mapy Kino der Toten. Mapa Die Maschine je oveľa väčšia, a počas bojov sa presúvate pomocou medzidimenzionálnej brány do alternatívnej reality. Budete sa pohybovať opustenom nacistickom výskumnom zariadení pre experiment zrážajúci atómové častice zodpovedný za otvorenie trhliny v Dark Aether známej ako „Projekt Endstation“ v poľskom Morasku. 

Je to naozaj veľká zábava, nehovoriac o tom, že konečne poprvýkrát zbierate spoločne XP-čka pre zombie mód aj pre klasicky multiplayer.

Nemusíte mať tak obavy, že Váš čas strávený  v nacistickom výskumnom stredisku bude márny, ba naopak!! Všetky vylepšenia a skiny zbraní odomykáte normálne, ako keby ste si ich odomkli v multiplayeri. Samozrejme pre Zombie móde máte spešl zombie skiny na zbrane. Ďalšia motivácia naviac :-).

Počas každej hry dostanete určitý počet Aetherium kryštálov, ktoré Vám slúžia prakticky ako body na akékoľvek vylepšenia. Keď sme už pri tých upgradoch, tak sa nám vrátili staré dobré sódy, ktoré Vás spravia rýchlejším, s lepšími reflexami a samozrejme vydržíte oveľa viac zásahov.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Po novom aj tieto sódy viete vylepšiť, je to mimochodom veľmi dôležité, aby ste vôbec vedeli existovať v neskorších fázach hry, lebo tieto  vylepšenia rozhodujú často o živote a smrti. Sódy samozrejme vylepšujte už hore spomínanými kryštálmi.

Okrem toho vylepšujete aj jednotlivé triedy zbraní, ktoré Vám vylepšia rôzne vlastnosti Vášho arzenálu. Ďalším v poradí sú elementárne vylepšenia zbraní ktoré upravujú jednotlivé náboje v zbraniach. Takže máte šancu počas streľby protivníka napríklad zelektrizovať alebo ho zamrznúť.  

Aby ste vedeli prežiť v núdzovej situácii, máte k dispozícii jednu z piatich špeciálnych schopností. V prípade núdze sa viete instantne vyliečiť, pripadne sa zneviditeľniť. Aj tieto schopnosti si vylepšujete.

Takže je veľmi doležíte zbierať tieto kryštály a hlavne ich rozumne investovať do Vašich sód, abilít a perkov. Zbrane si viete vylepšovať pomocou špeciálneho zariadenia Sucker Punch, ktoré máte k dispozícii z inej dimenzie. Zbrane sú potom signifikantne silnejšie, samozrejme vylepšenie nie je trvalé a trvá len počas aktuálnej hry. Čo sa mi neľúbilo, bola vizuálna úprava zbraní, ktoré pôsobili naozaj odfláknuto. Dalo by sa povedať, že hodili na danú zbraň po vylepšení iba dáky elementárny skin. Mohli si dať aj tu viac snahy a vytvoriť naozaj umelecky vizuálne skvosty.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Okrem toho je ale Zombie mód u mňa jednotka, nehovoriac o tom že prosím pekne ďalšie mapy, čo vyjdú, dostanete úplne zadarmo. Dokopy by malo byť asi 6 máp a to už je slušná porcia zábavy na dlhé večery. 

Starý dobrý multiplayer

Do tretice tu máme aj multiplayer, ktorý nám priniesol dokopy 11 máp, medzi nimi nájdete aj tentoraz vylepšený NUKE Town. CoD veteráni určite túto mapu dobre poznajú a s radosťou si ju zahrajú.

Okrem klasických módov ako je Team Deathmatch, Domination alebo Hardpoint  tu máme úplnú novinku, Fireteam. Túto špecialitu sme si mohli vyskúšať už v bete. Jedná sa o najväčší mód až pre 40 hráčov, vyzerá to ako menší Warzone, kde pomocou padáku doletíte na vami zvolenú lokáciu a snažíte sa nazbierať plutónium a následne toto plutónium napchať do špinavej bomby.

Ak sa Vám podarí bomba v danej lokalite aktivovať, oblasť zaplní mrak toxického dymu. Následne padá do oblasti pre Vás odmena. To, či ju ale vezmete, záleží čisto na Vás. Tento mód je naozaj chytľavý a vysoko návykový. Bohužiaľ momentálne máte k dispozícii iba 2 mapy a tak po pár hodinách hrania sa Vám tieto 2 mapy môžu ohrať.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Bolo by treba upraviť štatistiky zopár zbraniam. Napríklad taká MP5 v čase recenzovania pôsobila ako malý guľomet a bola naozaj OP, no vývojári už medzičasom sľúbili nápravu. K dispozícii je dokopy 29 zbraní, čo nie je nejaký závratný počet, ale určite Vám to bude stačiť minimálne na pol roka, kým sa stanete šampiónom s týmto arzenálom.

Ostatné módy nemá cenu spomínať , keďže sú to staré dobre klasiky, ktoré myslím že už všetci poznáme. Multiplayer je stále skvelý, zábavný a poskytne vám veľké množstvo strávených hodín pred obrazovkou.

Resumé

Celkovo nové COD Black Ops Cold War je zároveň z časti sklamaním ale aj prekvapením. Najväčšie sklamanie priniesla asi extrémne krátka kampaň, kde bez obáv môžem povedať, že Black Ops z 2010 bolo rozhodne pútavejšie, dlhšie a lepšie. Všetko nám ale vynahradzuje perfektný zombie mód a skvelý multiplayer, ktorý je naozaj špičkový, nehovoriac o novom móde Fireteam, ktorý Vás zamestná na veľa hodín. 

 Čo sa týka grafického spracovania, optimalizácie a zvukových efektov, tak tam nie je čo riešiť, spĺňajú všetky podmienky na next-gen titul a kvalitatívne sa blížia k hranici dokonalosti. Myslím, že pri kúpe neprehlúpite a za retailovú cenu 60-65 eur dostanete naozaj veľa obsahu. Samozrejme, ak si hru chcete kúpiť iba kvôli kampani, tak to naozaj neodporúčame, aj keď aj táto časť bola zábavná. Za Xboxer hlásime spokojnosť a tešíme sa na ďalšie Call of Duty budúci rok.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Celkový verdikt

8.2/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *