WRC 9 je konečne tá rally, ktorú si zaslúžime

WRC 9

S licencovanými závodnými hrami to v minulej generácii bolo všakovaké. Vulgárne by sa dalo povedať, že tieto hry vznikali len, aby využili licenciu a aby dokázali ponúknuť fanúšikom motoršportu pocit hlbšieho spojenia s disciplínami, ktoré reprezentujú.

Na rozdiel od Forzy či Need for Speed, skrátka série ako MotoGP™ alebo WRC™ neboli AAA hrami a to sa odrážalo aj na technickom stave. Koncom minulej konzolovej generácie sa to začalo meniť a spomínaným sériám sa dostalo takých pokračovaní, aké si naozaj zaslúžia. Aj keď v prípade WRC 8 sa jednalo skôr o sladkokyslý comeback. Síce vylepšil grafiku a priniesol niekoľko zaujímavých noviniek, ale hra mala naozaj otravné bugy, ktoré ma neraz nútili natvrdo reštartovať hru.

WRC 9

V závere recenzie som spomínal, že na novej generácii konzol sa snáď dočkáme lepšieho pokračovania. A je pre mňa radosťou skonštatovať, že WRC 9 je naozaj takým pokračovaním, ktoré sme si zaslúžili. Tento diel je prvý, ktorý vychádza nielen na Xbox One, ale aj na novú generáciu konzol Xbox Series X|S. A ja som ho hral práve na novom hardvéri, presnejšie na Xbox Series S. Hoci ide o najmenej výkonnú konzolu súčasnej generácie, stále ponúka dostatok výkonu na to, aby tu hra bežala vo 1080p 60fps v Balanced Režime.

Okrem toho však má na výber aj 1440p 30fps Quality nastavenie, ktoré sa síce pýši vyššou kvalitou obrazu, ale hra je locknutá na 30 snímkov za sekundu. Pri Xbox One to bolo niečo normálne, dnes však hráč pozná ten rozdiel a osobne som si radšej hru po chvíli prepol do 60fps režimu, aj za cenu nižšieho rozlíšenia. No a čerešničkou na torte je režim 120fps, ktorý však vyžaduje kompatibilný monitor, no zároveň beží len v 1280 x 720 rozlíšení. A to si veľmi na 4K TV predstaviť neviem. Vyzerá v konečnom dôsledku „hrozne“ už na notebooku, na ktorom píšem tento článok. Inak k tomuto by som rád zazdieľal video od užívateľa Boringest Gaming Channel.

Hra vyladila prakticky všetky muchy predošlej hry, čo je pre mňa až šokujúce vzhľadom na to, že som tak nejak rátal s tým, že tu budú. A ono, čuduj sa svete, nič. Systém manažmentu v kariére je teraz plne funkčný a nezrúti sa v tutoriále. Vďaka novému hardvéru sú aj loadingy veľmi príjemné, takže na prechody medzi závodmi a menu nie je treba čakať. Ten komentátor, o ktorom som pri WRC 7 a starších vravel, že by som ho najradšej vysadil, a pri WRC 8 pre zmenu kritizoval za to, že svoju rolu až príliš prežíval, tak vo WRC 9 mi jeho prítomnosť vo vozidle konečne vôbec nevadila. Konečne, po štyroch rokoch čakania, som sa dočkal spolujazdca, ktorý mi vyhovuje.

Kariéra je vďaka kalendáru s obsiahlymi možnosťami naozaj pútavá. Nie je to len o závodení, ale podobne ako vo WRC 8, aj tu sa dá čas medzi jednotlivými šampionátmi skrátiť oddychom alebo špeciálnymi eventmi, v ktorých buď utužujete vzťahy s automobilkami, pripomeniete si niektorú legendárnu historickú rally etapu (aj keď bez „retro“ grafického filtra, čo je možno škoda), skúsite niektorú náročnú trať v ešte náročnejších podmienkach, alebo si dáte skrátka tréning.

WRC 9

Multiplayer som neskúšal, ale popravde po predošlých recenziách, kde som sa do multiplayeru snažil pripojiť ale bez úspechu (prázdne lobby), tak tu som sa o to vlastne ani veľmi nepokúšal. Ale ono to ani nevadí, tento článok nie je tak celkom recenziou ako skôr podelenie sa o pekné dojmy z niečoho, čo človek recenzuje na rutinnej báze, raz si dá pauzu a čaká ho prekvapenie.

Resumé?

Ak by som ale nejaké to „Resumé“ mal vypracovať, tak potom musím KT Racing pochváliť za to, že naozaj odviedli výbornú prácu. Aspoň na novej generácii ide o také rally závody, ktoré si moderné konzoly naozaj zaslúžia. A je zároveň škoda, že to je jedna z posledných hier v sérii, ktoré vyvíja KT Racing. Totiž, o pár rokov licenciu prevezme Codemasters, teda už vlastne EA, a hoci Codies sú skvelé štúdio, obávam sa zásahov EA Sports do toho, ako to dopadne. Z dielne Kylotonn nás tak čaká už len WRC 10 a WRC 11.

WRC 9

Celkový verdikt

8/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *