RECENZIA Necromunda: Hired Gun – Temný svet plný smrti

Necromunda: Hired Gun Recenzia

Svet Warhammeru 40k je úžasný a temný zároveň. Veľmi rád sa v ňom nachádzam. Do rúk sa nám dostala kópia novinky Necromunda: Hired Gun. Hra sa odohráva vo vesmíre Warhammer 40,000 na mechanizovanej planéte Necromunda, kde hráč pracuje pre rôzne frakcie zločineckého podsvetia.

Jedná sa o strieľačku z pohľadu prvej osoby, kde sa hráč ocitá v koži žoldniera, ktorý sa snaží odhaliť sprisahanie mocného gangu v necromundskom podsvetí. Hráč si môže vybrať medzi zbraňami na blízko alebo na diaľku, pričom pre každú z nich sú k dispozícii vylepšenia. Tiež môže popraviť nepriateľa pomocou finishera na blízko, ak je v určitom rozmedzí.

Necromunda: Hired Gun

Hlavná postava tiež dokáže použiť hák, obletovať nepriateľov, behať po stene, a po celej hre sú rozptýlené plošinové úseky, ktoré si vyžadujú použitie týchto schopností. Dokonca obsahuje aj skrytú stealth mechaniku na preplíženie sa okolo nepriateľov, aby sa zabránilo odhaleniu. Samotná hra je lineárna, s fázami, ktoré sa dajú normálne hrať a neskôr môže hráč uzavrieť zmluvy, ktoré od neho vyžadujú splnenie určitých úloh. A je tu aj bojový pes, s ktorým je možné spozorovať a napadnúť nepriateľov. Môže byť vylepšený, aby zlepšil svoje schopnosti alebo získal nové. A napokon, koniec každej úrovne vrcholí bitkou s bossmi.

Dokonalé zobrazenie sveta Warhammeru

Hra nám dokonale stvárňuje a prezentuje toto univerzum. Necromunda beží na 60 fps v 4K rozlíšení. Oceňujem aj možnosti nastavenia FOV až na 90 a dokonca si môžete zapnúť aj FPS counter. Je vidieť, ako je tento titul skvelo vyladený a stabilný.

Dalo by sa povedať, že je to taký pokus o warhammerovský doom. Bohužial nejde o najkvalitnejšiu adaptáciu. Základ hry je dobrý, máte tu obchodníkov, kde si možete zakúpiť zbrane, zbroj ale aj vylepšenia seba alebo Vášho verného psa. Okrem toho samozrejme si viete nabrať questy, ktoré sú ale všetky jednotvárne, repetitívne a s nízkou odmenou. Tvorcovia si bohužiaľ nerobili ťažkú hlavu nad nejakým zaujimavým a pôsobivým príbehom, či už pre hlavný príbeh alebo aj vedľajšie questy. Väčšina týchto questov je o zabití určitého počtu alebo typu nepriateľov, keď toto splníte, tak prichádza boss. A toto opakujete do zblbnutia.

Tvorba postavy a obtiažnosť…

Tvorba postavy tu prakticky nie je. Hra Vám ponúkne akurát zoznám žoldákov a ich obrázky. Takže nečakajte žiadne úpravy postavy a vizuálu. Potom nasleduje klasický výber obtiažnosti. Obtiažnosť nie je dostatočne vyvážená, keďže Vás dokáže zabiť takmer ktorýkoľvek protivník, zdravie si dopĺňate finishermi ako v hre DOOM Eternal alebo lekárničkami čo nesiete u seba. Môže sa Vám ľahko stať, že pri tom množstve protivníkov sa nestihnete vyliečiť. Dôvod je jednoduchý, a to maximálny chaos počas boja a neprehľadnosť.

Necromunda: Hired Gun

Inteligencia na úrovni zemiaku

Všetky boje sa odohrávajú v arénach, čo by nebol problém. Bohužiaľ je problém v tom, že pri boji nemôžete poriadne zamieriť, doslova akoby bola citlivosť rozštelovaná. Neviete poriadne zamieriť a tak-povediac strieľate naslepo. Okrem toho tu máte aj ukončováky ako v Doomovi. Tu Vám ale systém neukazuje, kedy je čas ukončiť život protivníka. Dokonca aj ten pes, ktorý je Váš spoločník je tupý ako poleno. Oceňujem ale jeho špeciálnu abilitu a to wallhack. Takže vidíte protivníkov cez stenu červenou farbou.

Asi najväčší problém je umelá inteligencia protivníkov, ktorá je na úrovni zemiaka. Nevedia čo sú, kdo sú, kde sú, strieľajú kade tade. Táto dôležitá mechanika je veľmi zle spracovaná a doslova nezvládnutá. Pokiaľ s tým niečo neurobia a nezapracujú na tejto dôležitej mechanike, tak tento titul je odsúdený k záhube. 

Zbrane od výmyslu sveta

Zbrane a doplnky na tieto nástroje smrti sú dobre spracované a nebyť nefunkčného mierenia, tak sa by sa jednalo o skvelú fps. Na výber máte naozaj všetko možné a záleží iba na Vás, s čím budete vraždiť vaše ciele. Modely zbraní sú tiež pekné a pôsobia realisticky a samozrejme nepôsobia pri streľbe ako zbrane v Call of Duty. Je cítiť, že zbraň má svoju váhu a aj spätný ráz zbrane je dobre spracovaný. Tu nemáme čo vytknúť.

Necromunda: Hired Gun

Resumé

Necromunda: Hired Gun vyzerá úchvatne a ani na optimalizáciu nemôžeme povedať ani jedno krivé slovo. Bohužiaľ, inteligencia postáv, rozhasené mierenie, zle nakalibrovaná obtiažnosť a celkový chaos a neprehľadnosť na bojisku sťahujú potenciál tejto hry na úplné dno. Doporučujeme Vám si počkať kým cena tohto titulu klesne na 10 eur. Vtedy bude dôvod na kúpu, inak v tento moment ruky preč.

Necromunda: Hired Gun

Celkový verdikt

6.3/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *