RECENZIA Psychonauts 2

Psychonauts 2 Recenzia

Dámy a páni, je to viac ako 15 rokov, čo vyšiel prvý diel Psychonauts. Šialené dobrodružstvo z tretej osoby, v ktorom sa budete predierať mozgovou kôrou rôznych individuí, bojovať, utekať, skákať, no skrátka všetko, čo Vám napadne.

Hráč ovláda Razputina „Raza“ Aquata, vyškoleného akrobata. Je to silný mladý psychik, ktorý si splnil svoj celoživotný sen pripojiť sa k medzinárodnej špionážnej organizácii známej ako Psychonauts! Keď sa ponorí do mysle ostatných, môže používať Psy-Powers, ako sú telekinéza, pyrokinéza a levitácia. A to v kombinácii s bežnejšími prvkami plošinoviek, na skúmanie mentálnych svetov rôznych postáv.

Pokračovanie konca

Hra začína bezprostredne po konci Psychonauts in the Rhombus of Ruin, pričom Raz, náš hlavný hrdina, asistuje kolegom Sashe Neinovej a Mille Vodellovej pri záchrane hlavy Psychonautov, Trumana Zanotta. Po Zanottovej záchrane sa tím vracia do hlavnej základne, kde je Raz zaradený do interného programu, ale zisťuje, že nie je všetko také, ako sa zdá. V čase Zanottovej neprítomnosti bola organizácia zmenená jej druhým veliteľom Hollisom Forsythom a psychický výskum bol nasmerovaný preč od mierových snáh smerom k neortodoxnejším štúdiám vrátane nekromancie. Raz musí využiť svoje schopnosti, aby zastavil toto utajené zlo, než vykonajú svoj tajný plán – priviesť vražedného darebáka Maligulu späť z mŕtvych.

Psychonauts 2

Krátka ale chutná

Nový Psychonauts sú naozaj úctyhodným nasledovníkom starej klasiky. Okrem hlavnej dejovej línie tu nájdete aj zopár vedľajších úloh, no žeby boli nejaké kreatívne, to naozaj nemôžeme povedať, ale zabavia a natiahnu celú hernú dobu na slušných 16 hodín.

Každá jedna oblasť v pokračovaní srší kreativitou a humorom, ktorý si hráč takmer ihneď spojí so štúdiom Double Fine Productions. V jednu minútu budete skúmať nemocnicu s tématikou kasína, ktorá predstavuje myseľ lekára závislého na hazardných hrách. V ďalšej sa pre zmenu vydáte na psychedelické turné piatimi mysľami skupiny Beatles.

Navyše, každá z týchto úrovní obsahuje vlastnú jedinečnú mechaniku, pričom žiadne nápady, čo boli použité v hre, nie sú znásilňované a sú použité v rozumnej miere. Aj keď tu je k dispozícii obmedzené množstvo príbehu, pobyt v imaginatívnom svete Psychonauts 2 si pravdepodobne budete chcieť predĺžiť, aby ste videli všetko, čo môže ponúknuť. Okrem vedľajších úloh a komunikácie s NPC ale nebudete mať ako.

Psychonauts 2

Bez ohľadu na to, koľko času venujete voliteľným aktivitám, bude ťažké predĺžiť hernú dobu. Hra sa skutočne nedá porovnať so 100-hodinovými zážitkami, ktoré ponúkajú napríklad Assassin’s Creed Valhalla či Cyberpunk 2077. Ja viem, 16 hodín nie je veša, ale hráči čo majú zaplatený Game Pass, môžu pokojne hrať tento titul úplne zadarmo, keďže hra z dielne Xbox Game Studios je dostupná v ponuke od vydania. Hru môžete mať prakticky zdarma, takže nie je dôvod sa sťažovať. Prvý diel z roku 2005 mal navyše hernú dobu len ledva 11 hodín a aj tak sa zapísal do sŕdc mnohých, rovnako ako sa zapíše aj toto pokračovanie.

Pixelový next-gen

Hra vyzerá naozaj skvelo, a nielen že vyzerá, ale aj beží. Na Xbox Series S beží v rozlíšení 1620p pri 60fps alebo 1080p pri až 120fps. Na Xbox Series X hra beží v natívnom 4K rozlíšení pri 60fps alebo 1440p rozlíšení pri 120fps. Obe nové konzoly pritom ponúkajú automatické HDR. Nutno dodať, že hra beží na next-gen konzolách v režime spätnej kompatibility. To je dôvod, prečo PlayStation 5 verzia dopadla katastrofálne.

Psychonauts 2

Hru si tu totiž zahráte v PS4 Pro režime, teda 1440p 60fps bez HDR. Môže za to samozrejme spôsob, akým sa Sony postavilo k spätnej kompatibilite. Ak ste konzolový hráč a prístup máte k obom platformám, máte viac dôvodov prečo si hru zahrať práve na platformách od Microsoftu. Jedine tam si totiž môžete hru vychutnať na maximum.

Môžeme povedať, že pri hraní tohto titulu sme sa vrátili do dôb Crasha, Spyra a iných adventúr. Skrátka je to taká brána do minulosti, oblečená do nového kabátu.

Resumé

Psychonauts 2 sú naozaj úctyhodným pokračovaním prvého dielu, ktorý sa v roku 2005 mnohým hráčom dostal pod kožu. Krásne grafické spracovanie, vysoké FPS a natívne 4K rozlíšenie spolu s perfektne napísaným príbehom robí túto hru skvelým kandidátom na neskoré jesenné večere. Jediné, čo by sme mohli vytknúť, je krátka herná doba, ale hra je prakticky zadarmo, takže si myslíme, že ani v tomto ohľade nemáme právo moc kritizovať tento skvelý titul plný ideí a nápadov. Ak máte možnosť, určite tých 15 hodín svojho vzácneho času venujte hraniu a užite si tento skvelý titul. My ho môžeme len odporučiť.

Psychonauts 2

Celkový verdikt

8/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *