RECENZIA Hogwarts Legacy

Kto by to bol povedal, že štúdio s takmer žiadnou minulosťou vytvorí hru z univerza Harryho Pottera a zároveň splní aj všetky sľuby, ktoré nám hráčom dalo. Všetci sme mali obavy, že Hogwarts Legacy skončí ako Cyberpunk 2077, ktorého release bol doslova katastrofálny.

Stalo sa to skutočnosťou, Hogwarts Legacy je tu a je naozaj čarovný. Vývojári splnili všetky svoje sľuby a hráči, ktorí sa len chystajú vstúpiť do tohto sveta, sa môžu tešiť na čary, fantastické stvorenia, varenie elixírov, pestovanie rastlín a hodiny, na ktorých Ťa jednotliví učitelia naučia všemožnú mágiu.

A o čom teda Hogwarts Legacy je?

Hogwarts Legacy sa odohráva v roku 1890 na Rokfortskej škole čarodejníctva. Svet, ktorý budeš preskúmavať, obsahuje okrem školy samotnej aj iné zaujímavé miesta, no prevažná väčšina hry sa odohráva na hrade.

Samotná škola bude vyzerať takmer rovnako, ako si ju pamätáš z románov a filmov o Harrym Potterovi, ale všetky postavy sú nové. Existuje jeden alebo dvaja predkovia postáv, ktorých už poznáme, napríklad je tu učiteľ Weasley a riaditeľ školy Nigellus Black.

Hogwarts Legacy

Na začiatku hry si vytvoríš svoju postavu. Tvorba postavy je celkom detailná a tak sa vieš naozaj vyhrať s tým, ako bude vyzerať tvoj čarodejník/čarodejnica. Po úvodnej príbehovej sekvencii si vyberieš, za aký školský zbor budeš hrať. Máš na výber klasicky zo štyroch zborov. V hre takisto nie je žiaden morálny systém a hra nepozerá na to, ako sa správaš počas hrania, aj keď vieš byť pekne zlý a neľútostný čarodej. Taký Voldemort by mal riadneho konkurenta, keby existoval v roku 1890.

V hre sú 2 primárne príbehové zápletky, ktoré simultánne odkrývaš. Prvá sa točí okolo vlastného osobného rozvoja tvojej postavy, keď spoznáva tajomstvá svojich predkov, ktorí boli súčasťou starodávnej magickej krvnej línie. V týchto úlohách sa spojíme s profesorom Figom, aby sme zistili viac o starodávnej pokrvnej línii a nebezpečnej forme mágie, ktorú môžu členovia tejto pokrvnej línie ovládať.

Druhá zápletka sleduje vzburu škriatkov. Skupina zlých ľudských čarodejníkov pomáha goblinom, no až neskôr v príbehu zistíš, prečo. Goblini budú tvoriť veľkú časť nepriateľov, s ktorými budeš bojovať.

Hogwarts Legacy

Veľký otvorený svet

Okrem hlavnej príbehovej línie, počas ktorej sa naučíš všemožné kúzla na školských hodinách, na teba čaká veľké množstvo vedľajších úloh a úloh, v ktorých si budeš budovať priateľstvo so svojimi spolužiakmi. Jedná sa o skvelo napísané postavy, ktoré majú naozaj zaujímavý príbeh. Okrem týchto úloh na teba čaká neskutočné množstvo rôznych aktivít.

Medzi ne patrí, tvorba elixírov a pestovanie magických bylín, odchyt a staranie sa magické stvorenia, vyriešenie magických Merlinovych kruhov, hľadanie hviezdnych znamení na oblohe, preskúmavanie temných dungeonov, závody na metle, hľadanie zdrojov prastarej mágie a omnoho viac!

Celý svet je doslova preplnený aktivitami a tak na teba čaká zábava na Viac ako 100 hodín. V tomto svete sa naozaj nebudeš nudiť. 

Okrem zmeny dňa a noci na teba čaká aj zmena obdobia. Prejdeš si všetkými štyrmi ročnými obdobiami. Svet vždy vyzerá ináč a je naozaj čarovný.  Škola je veľmi detailne vymodelovaná a obsahuje veľké množstvo tajomstiev na odhalenie. To platí aj o svete samotnom.

Kúzla a elixíry

Ako sme už spomínali vyššie, tak počas hodín sa naučíte rôzne kúzla. Väčšinu si ale budeš musieť zaslúžiť a to splnením úlohy, ktorú Ti zadá každý učiteľ. Jedná sa o rôzne assigmenty, ktoré by si mal bez problémov zvládnuť.

Okrem toho pri boji využívaš rôzne magické nápoje a aj kvetiny. S nimi si vieš uľahčiť svoj boj a zároveň si ich vieš aj sám vypestovať a vyrobiť. Slúžiť na to bude takzvaná miestnosť potreby, kde sa dajú postaviť magické stolčeky, ktoré za hráča vypestujú danú kvetinu, prípadne navaria náhodný magický nápoj. V tejto sekcii sa vieš veľmi vyblázniť, keďže si vieš túto zónu pretvoriť podľa seba. To platí aj oblastiach kde žijú Tvoje magické stvorenia. Keď sa o ne budeš starať, tak za odmenu dostaneš rôzne pierka a srsť, ktorá je veľmi hodnotná a ktorú potrebuješ na vylepšenie svojej zbroje.

Hogwarts Legacy

 A ako hra beží?

Hogwards Legacy na Xbox Series X|S beží veľmi plynulo a hra vyzerá naozaj dobre. Počas hrania sme nenarazili na problémy so snímkami za sekundu. Snímkovanie je stabilné a hráč sa tak môže ponoriť do svojho dobrodružstva naplno.

Samozrejme hra nie je žiaden Crysis, ale myslíme, že na súčasné štandardy je súčasný vizuál Hogwarts Legacy viac než dostačujúci.

Hra na Xbox Series X beží buď v 1800p na 30fps, alebo v 1400p na 60 fps. Xbox Series S beží na 1188p  pri 30 fps alebo na 900p pri 60fps. V hre vieš mať zapnutý Ray Tracing, ale ten je možný spustiť iba na Xbox Series X. 

Hra tiež podporuje režimy HFR (vysoká snímková frekvencia), ale iba na Xbox Series X, pre displeje schopné VRR (variabilná obnovovacia frekvencia). Hráčom umožnia dosiahnuť vyššiu snímkovú frekvenciu bez toho, aby museli obetovať veľa z hľadiska vizuálu. S „HFR Performance“ môžu hráči očakávať rýchlosť nad 60 snímok za sekundu (priemer 80 snímok za sekundu) pri 1080p (bez dynamického rozlíšenia).

Hogwarts Legacy

Resumé

Hogwards legacy je asi najväčším prekvapením tohto roka. Vývojári dodržali čo sľúbili a priniesli nám titul ktorý nás zabaví na desiatky hodín. Svet plný mágie a čar je tu a Xboxer odporúča všetkými desiatimi tento titul. Za Xboxer palec nahor!

Hogwarts Legacy

Celkový verdikt

8.5/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *