Yves Guillemot tvrdí, že nás čaká posledná generácia konzol

Xbox One Logo
Microsoft nám prezentoval víziu cloud gamingu ešte v roku 2013, kedy povedal, že Xbox One bude využíva silu cloudu, vďaka ktorej bude môcť mať až trojnásobok výkonu. Táto vízia sa nakoniec nikdy nestelesnila a na prvú lastovičku, Crackdown 3, stále čakáme.

V roku 2018 už ale plány Microsoftu s presunom hier do cloudu nevyzerajú tak nereálne, keďže sa o tento segment začínajú zaujímať aj iní hráči na poli, ako napríklad EA alebo Capcom, s Resident Evil 7 pre Nintendo Switch. Prekvapivo sa pozitívne voči cloud gamingu vyjadril aj šéf Ubisoftu, Yves Guillemot. Podľa neho nás dokonca čaká jedna posledná generácia konzol predtým, než nastúpi cloud.

Čoraz viac sa totiž stretávame s trendom, kedy si chcú ľudia zahrať svoje obľúbené hry na akomkoľvek zariadení. Pekným príkladom toho je Fortnite, ktorý je dostupný aj na mobiloch a dá sa hrať s kamarátmi na Xboxe a PC. To isté sa dá povedať aj o Minecrafte, kde naozaj nezáleží na tom, kde hráte (okrem PS4), pretože si môžete zahrať so svojimi kamarátmi.

To je budúcnosť, na ktorú sa Microsoft veľmi dobre pripravil s konceptom Xbox Play Anywhere, ktorý umožňuje hrať Xbox exkluzivity aj na počítači s Windows 10. Vďaka streamovaniu z cloudu by sa ale tieto exkluzivity mohli dostať aj na ďalšie platformy, napríklad na mobily alebo Nintendo Switch, kde by sme mohli vedieť hrať svoje obľúbené hry. A navyše by na to, aby sme mohli tieto hry hrať, stačil Game Pass!

Xbox Game Pass Key Art

Pravdaže veľký podiel na tom má aj vyspelý mobilný hardvér. Dnešné najnovšie smartfóny, ako napríklad iPhone X, už majú výkon na úrovni lacnejšieho notebooku a časom bude situácia ešte viac prospešná pre tieto zariadenia. Môžeme čakať, že tablety a smartfóny budú časom ponúkať toľko výkonu, ako aktuálne konzoly: Xbox One S a PS4.

„Myslím si, že uvidíme ešte jednu generáciu, ale je tu dobrá šanca, že postupom času začneme vídať čoraz menej hardvéru. Časom bude streamovanie prístupnejšie pre viac hráčov a nebude si vyžadovať veľký hardvér. Bude ešte jedna konzolová generácia a po nej už budeme všetci streamovať,“ myslí si Yves Guillemot.

„Pomôže to zrýchliť rast AAA herného priemyslu. Musíme pracovať na prístupnosti týchto hier, zaručiť, že sa dajú hrať na akomkoľvek zariadení, ale fakt, že si budeme môcť streamovať tieto hry do konzoly a TV bez konzoly, to v hernom priemysle spraví veľa. Existuje niekoľko ľudí, ktorí pracujú na streamovaní, napr. Nvidia. Takže si myslíme, že je to trend a bude sa vyvíjať ďalej. Eventuálne sa táto technoógia dramaticky zlepší a umožní nám to mať hladký zážitok vo veľkomestách,“ dodáva šéf Ubisoftu.

Minecraft UWP Scorpio

Nintendo na druhú stranu odmieta, že by jeho konzoly niekam zmizli. Konzola má za sebou úspešný rok so Switchom, hybridnou konzolou, ktorá nie je závislá na televízore a dá sa vziať na cesty. Aj toto je príkladom toho, ako môže hranie kdekoľvek predstavovať budúcnosť. Na druhú stranu, Sony odmietlo komentovať budúcnosť konzolového hrania. Povedal len, že PlayStation 4 vstupuje do finálnej fázy života a tak môžeme v roku 2021 očakávať novú generáciu.

Microsoft medzičasom dramaticky zmenil prístup ku konzolovému hraniu. Xbox One je jedinou konzolou, na ktorej si zahráte hry zo všetkých troch generácií, niektoré dokonca aj s grafickými vylepšeniami, a ako bonus tu máme model, kedy už nezáleží na generáciách. Miesto toho bude Xbox univerzálnou platformou, ktorú síce bude stelesňovať konzola, ale už v tom nebude jediná.

A v prípade, že sa dočkáme prechodu na cloud a hranie aj na mobiloch, ako Microsoft presvedčí hráčov, aby si vybrali práve Xbox? Platformovými exkluzivitami. A tie budú zohrávať veľmi veľkú rolu pri rozhodovaní sa medzi Xbox Game Pass a PlayStation Now. V ére cloudu budú zohrávať ešte väčšiu rolu, než na samotnej konzole.

Bohemia Interactive New Xbox One Exclusive

via Variety

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. StriderCZ píše:

    Pokud bude možnost volby, proč ne. Vývoj jde kupředu, i když se občas něco nepovede…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *