XQEMU predbieha Microsoft, umožní hrať pôvodné Xbox hry na PC

Xbox original

Microsoft nás tento rok prekvapil svojimi plánmi so spustením spätnej kompatibility medzi Xboxom One a pôvodnou konzolou a dokonca nevylúčil, že tituly z prvého Xboxu zamieria aj na PC.

Obe platformy totiž využívali x86 platformu; v prípade Xboxu mali hráči možnosť vychutnať si vtedy mierne upravený Pentium III. V prípade, že by sa niečo také stalo, potom by si hráči na počítačoch s Windows 10 mohli zahrať aj tituly, ktoré si tu nikdy predtým zahrať nemohli. Má to však jeden háčik.

Oficiálna spätná kompatibilita funguje len vtedy, keď sa Microsoftu podarí dohodnúť a obnoviť licenciu na tieto tituly. Čo je pri niektorých hrách problém, keďže napríklad rakúsky vydavateľ JoWood Entertainment, bohužiaľ, zbankrotoval. Čo znamená, že jeho hry sa už nikdy nemusia vrátiť na obrazovku.

Niečo také však neplatí v prípade emulátorov, ktoré sú pokladané za nelegálne. Na rozdiel od oficiálnych totiž nepotrebujú mať hráči originálne CD/DVD. Stačí, aby si hráči hru jednoducho spirátili (teda pokiaľ takto staré hry nájdu na internete) alebo si vytvorili čitateľný obraz disku, pokiaľ danú hru vlastnia. A pokiaľ sa naskytne prípad, že si hráč chce zahrať hru, ktorú má, ale nebude v spätnej kompatibilite, vtedy príde emulátor vhod.

Jeden taký je v príprave: XQEMU. Vo vývoji bol už nejaký čas, no dnes dostal funkčnú podobu, o čo sa autori podelili so svetom. Zverejnili prvé videá, ktoré ukazujú, že emulácia hier z Xboxu na PC môže skutočne fungovať, no ešte ostáva dokončiť veľa vecí. Konieckoncov, vyvinúť emulátor nie je len tak. A áno, môžete si zahrať aj Crasha, ktorý skutočne vyšiel aj na Xbox! 😉

(Vravel niekto, že Crash vyšiel len, jedine a iba na PlayStation a nikde inde?)

 

via GameSite

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *