5 vecí, ktoré očakávame od Microsoftu v roku 2019

Xbox Logo
Rok 2019 sa začal a s ním sa začínajú aj nové očakávania od toho, čo môžeme očakávať najbližších 12 mesiacov od Microsoftu.

Časť svojich plánov nám Microsoft priblížil už minulý rok. Významným priestorom na oznámenie týchto vecí bola E3, kde Microsoft potvrdil vývoj vlastnej streamovacej platformy dostupnej na široké spektrum zariadenívývoj next-gen hardvéru. Takisto sme boli v priebehu roka svedkami niekoľkých akvizícií štúdií a tento trend má pokračovať ešte aj v roku 2019. A samozrejme bolo oznámených niekoľko hier, ktoré sa dočkajú vydania najskôr tento rok.

Cross-Play a Steam

Microsoft bude aj v roku 2019 expandovať na poli cross-playu a okrem toho, že ho bude tlačiť vo svojich hrách, sa môžeme dočkať nárastu popularizácie cross-playu medzi Xbox One a ďalšími platformami. Do partie sa pridá aj Steam, ktorý už teraz obsahuje skripty pre umožnenie cross-playu medzi hrami zo Steamu a Xbox One. Momentálne ho podporujú dve hry, Killer Instinct a Rise of Nations, obe z dielne Microsoftu. Vďaka nástrojom, ktoré obsahuje Steam, by sa ale mohla iniciatíva spopularizovať a cross-playu by sa mohli dočkať aj iné hry. Na oslavu spolupráce by tiež Valve vydalo Artifact na Xbox One, ako súčasť Game Preview programu.

Project xCloud

Veľkou novinkou roka bude nástup streamovania hier. Dnešné mobily majú konieckoncov dostatočne dobré (a veľké) displeje na to, aby sme si na nich mohli vychutnať tituly ako Forza Motorsport či Halo 5 v dobrej kvalite. V tomto ohľade bude nápomocný práve Project xCloud, ktorého cieľom je ponúknuť dôstojnú vizuálnu kvalitu pri čo najrýchlejšej odozve. Služba však nebude obmedzená nutne na mobily a tablety. Microsoft priblíži možnosť streamovania hier aj na Mac, Nintendo Switch a Xbox On, drobnú streamovaciu krabičku s nutnosťou online pripojenia. Služba bude spočiatku prístupná pre testerov len s hrou Ori and the Will of the Wisps, časom sa môžu pridať aj náročnejšie záležitosti.

Xbox TV

So streamovaním ale nemožno vylúčiť ani úpravu členstva Xbox Live Gold. Práve jeho hlavnou výhodou začne byť v budúcnosti možnosť streamovania, kým možnosť hrania online multiplayeru by mohla byť konečne sprístupnená zadarmo pre všetkých. Odraziť sa to ale môže aj na zvýšení cien z dnešných 6,99€ mesačne na 9,99€ mesačne. A možno aj na premenovaní služby na Xbox Access.

Nový Xbox One S

Xbox One sa dočká poslednej hardvérovej revízie v podobe Xbox One S. V snahe znížiť cenu hardvéru na minimum Microsoft nahradí 500GB Xbox One S novým modelom bez mechaniky. Blu-Ray je konieckoncov licencovanou technológiou a Microsoft by sa zbavil ako ceny za hardvér, tak licenčných poplatkov a túto ťarchu by preniesol na užívateľov, ktorí by si museli vystačiť s internetovými službami ako Spotify, Netflix či YouTube. Pristupovať k novým hrám sa bude dať len zo Storu a Microsoft po boku konzoly uvedie na trh aj možnosť získania digitálnych verzií svojich hier – ak obetujete disky. Zariadenie by sa však mohlo predávať za cenu už 179€.

Xbox One N

Nové štúdiá

Microsoft ani v roku 2019 neprestane skupovať štúdiá a podľa doterajších špekulácií by si mohol robiť zálusk aj na štúdio, ktoré robilo hry pre PlayStation. Takých je mnoho, ale zaujímavý by mohla byť spolupráca s Quantic Dream. Predaje ich poslednej PS4 exkluzivity neboli až také vysoké, ako sa očakávalo a v USA ich dokonca prekonal State of Decay 2, vydaný exkluzívne pre Xbox a Windows 10. Spolupráca ale neznamená nutne, že by Microsoft štúdio odkúpil. Skôr by to mohlo znamenať Fahrenheit na Xbox One. Či už prostredníctvom spätnej kompatibility alebo prostredníctvom remaku či remastru na spôsob Voodoo Vince alebo Phantom Dust.

Spoločnosť tiež možno oznámi akvizíciu štúdií. V kartách by mohli byť Hello Games (tvorcovia No Man’s Sky), špekuluje sa ale aj o možnej akvizícii štúdií ako Remedy alebo Piranha Games. Hovorí sa dokonca aj o možnom odkúpení Discordu, ktorý by sa stal súčasťou Xbox Live infraštruktúry a jeho obchod by sa mohol stať kľúčovou súčasťou novej Xbox aplikácie pre PC.

Nové hry

Očakávame, že Microsoft vydá hneď štyri zo svojich už skôr ohlásených hier. Medzi nimi to budú Ori and the Will of the Wisps, ktoré môže vyjsť už v júni/červnu a Gears 5 v novembri/listopadu. V kartách by ale mohlo byť aj bližšie oznámenie Age of Empires IV, ktoré by mohlo vyjsť v septembri/září 2019. V tom istom mesiaci zrejme vyjde aj Battletoads. Počítačová stratégia na spôsob XCOM, Gears Tacticsvyjde zrejme ako Early Access.

Naopak, Microsoft nevydá novú Forzu. Spoločnosť už skôr potvrdila, že sa bude venovať ďalšiemu vylepšovaniu Forzy Motorsport 7. A dáva to zmysel: spoločnosť môže oznámiť Year 2 Pass, ktorý zabezpečí prístup k ďalším autám do Forzy 7. Jednoducho, stojí to menej peňazí, než vývoj úplne novej hry a Forza 7 je dobrá už vo svojom terajšom stave. Medzi menšími projektami môžeme očakávať, že Wasteland 3 bude Xbox exkluzivita a rovnako tak vyjde MechWarrior 5 exkluzívne na Xbox. Spoločnosť tiež môže odteasovať niekoľko noviniek do budúcnosti. Uvidíme viac z Halo Infinite, dočkáme sa nového Conkera a možno uvidíme nový Sunset Overdrive.

A čo očakávate vy?

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *