Rockstar stiahol Grand Theft Auto IV zo Steamu kvôli GFWL

GTA IV

Rockstar pred pár dňami opäť vzbudil pozornosť hernej komunity, keď na Steame prestal predávať Grand Theft Auto IV. Spravil tak bez upozornenia, no nechal ju v ponuke obchodu, bez tlačidla Buy.

Viaceré špekulácie sa opierali o to, že mohlo ísť o licenčné problémy, kvôli ktorým už raz hrozilo vyradenie GTA IV z predaja. Miesto toho však hra dostala hudobnú aktualizáciu, ktorá zmazala značnú časť hudby vrátane ikonických skladieb a pridala zopár nových. Vtedajší update však nepostihol len GTA IV, ale aj datadisky The Lost and Damned a The Ballad of Gay Tony, čo obzvlášť zamrzelo kvôli odstránenej klubovej hudbe v datadisku zo sveta hudobných klubov.

Prečo ale Rockstar prestal predávať GTA IV, súvisí s Microsoftom. Táto hra je prakticky jedinou, ktorá vydržala používať službu Games for Windows Live. Obchod GFWL bol vypnutý ešte pred vydaním Xbox One v roku 2013 a viacerí vývojári updatovali svoje hry tak, aby prišli o podporu GFWL a tým prišli o podporu achievementov. Takto tomu bolo pri DiRT 3 alebo BioShocku.

No a keďže Microsoft ukončil podporu Games for Windows Live, znamená to, že už ani vývojárom neposkytuje nové aktivačné kľúče do hier. A pretože GTA IV treba aktivovať cez GFWL, Rockstar nemá inú možnosť, než hľadať riešenie, ako poskytovať GTA IV bez nutnosti aktivácie cez GFWL. Čo môže znamenať vydanie úplne novej verzie hry, ako to spravili už viacerí vývojári v minulosti.

via The Verge

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *