RECENZIA WD_BLACK D30 SSD (nie)len pre Xbox One

WD_Black D30 Game Drive for Xbox SSD

Dostupnosť konzol Xbox Series X sa ani po roku a pol nezlepšila a preto mnohí hráči volia buď lacnejší a čisto digitálny Series S, alebo ostávajú pri staršom hardvéri. Obzvlášť to platí v prípade Xbox One X, najvýkonnejšej konzole minulej generácie, ktorá zvláda 4K rozlíšenie.

Na internete sa tak možno ešte stále stretnúť s otázkami, či sa oplatí prejsť z 6-teraflopového monštra z roku 2017 oplatí prejsť na novší, no papierovo menej výkonný stroj obmedzený na hranie v nanajvýš polovičnom rozlíšení. Dôvod na prechod na nový hardvér môže byť veľa, no ak je primárnym dôvodom SSD, potom existuje riešenie od Western Digital.

Reč je o ďalšom zo série externých diskov pre Xbox, a konkrétne dnes je reč o WD_Black D30 SSD. A hoci na rozdiel od predošlých modelov je NVMe SSD skutočne maličké, nijak nevyčnieva z davu. Alebo vlastne hej – rozmermi. Oproti dávnejšie recenzovaným počinom ako P10 Game Drive alebo D10 Game Drive s enormnou kapacitou 12TB, pôsobí D30 SSD ako škriatok.

WD_Black D30 Game Drive for Xbox SSD

Po dizajnovej stránke je SSD prakticky totožné s väčšími modelmi, súčasťou balenia je dokonca aj podstava pre prípad, že by ste disk nechceli mať položený na stole v ležatej, ale stojatej polohe. Disk si naďalej zachováva estetiku nákladného kontajneru. Opäť je to biely zaoblený kváder s tmavým vrúbkovaným hliníkom po bokoch. Ten už tradične slúži ako pasívny chladič, čo pri SSD môžeme vítať ešte viac.

Na zadnej strane SSD disku sa tentoraz nachádza jediný USB-C konektor, ktorý slúži zároveň na prenos dát a zároveň na napájanie. Výhodou konektoru je, že ponúka SuperSpeed pripojenie s teoretickou rýchlosťou prenosu až 20Gb/s. Keďže sa však Microsoft z nejakého dôvodu ani pri Xbox Series X|S neunúval pridať moderný obojstranný konektor, súčasťou balenia je kábel s koncovkou novou i starou. To zároveň znamená, že disk je treba pripojiť do vysokorýchlostného portu, čo vie narobiť problémy, ak používate Xbox One X či One S s Kinectom.

WD_Black D30 Game Drive SSD for Xbox

Žiaľ, toto mi sprvu robilo problémy aj po odpojení pohybového senzoru, kde Xbox mal problém detegovať disk ako vysokorýchlostný a automaticky mi ho prednastavil ako mediálne zariadenie na filmy, hudbu a obrázky. Eventuálne, po obmene celého káblového systému, sa mi konzola konečne spamätala a začala brať na vedomie plný rýchlostný potenciál disku, a umožnila mi ho následne preformátovať pre potreby herného úložiska. A funguje aj v kombinácii s pripojeným Kinect senzorom cez adaptér.

Toto úložisko s kapacitou už tradičných 930GB (po naformátovaní a konverzii bitov na bajty) je svižné a dosahuje teoretickú rýchlosť až 900MB/s. V praxi však rýchlosť, minimálne čo sa zápisu týka, bola nižšia. Pri presune hier z interného HDD svojho Xbox One X na SSD som Watch_Dogs Legion, s veľkosťou 52.41GB, presunul za približne 8 minút. Priemerná rýchlosť transferu sa pritom pohybovala v rozsahu 550Mbit/s. Maximum som dosiahol 750Mbit/s, občas rýchlosť klesla pod 380Mbit/s.

WD_Black D30 Game Drive SSD for Xbox

Loadingy sú však už iná šálka kávy. Tam je naozaj poznať rozdiel medzi SSD a bežným pevným diskom, ktorý sa nachádzal v konzolách minulej generácie, a predstavoval jeden z ich najväčších bottleneckov. V prípade Watch Dogs Legion mi z interného HDD trvalo takmer 3,5 minúty, kým som sa dostal do hry. Presnejšie, od splash screenu po úplne prvú možnosť interakcie s hrou uplynulo 1:15,50. Voľba profilu a pripájanie sa k serverom Ubisoftu trvalo ďalších 44,72 sekundy a načítanie savu ako takého potrvalo ďalších 1:15,97 sekundy.

V prípade načítavania z SSD sa čakacia doba skrátila prakticky o 1/3. Xboxu trvalo 38,70s dostať sa zo splash screenu k obrazovke s výberom profilu. To + pripájanie sa k serverom Ubisoftu trvalo iba 30,94s a následný loading savu trval 46,03 sekundy. Rozdiel je teda citeľný a navyše aj konzola je tichšia – hoci Xbox One X bol, čo sa tohto týka, kráľom minulej generácie.

WD_Black D30 Game Drive SSD for Xbox

Cyberpunk 2077 je takisto iná šálka kávy, a tu je zážitok zo spúšťania veľmi podobný next-gen verzii. Na Xbox Series S, kde pred pár mesiacmi vyšla natívna X|S verzia hry, trvalo 20,56s, kým som sa zo systému konzoly dostal do hlavného menu hry, a ďalších 22,2s trvalo, kým sa mi načítal save. Návrat z hry do menu potom trval 16,79s.

Na externom SSD pripojenom k Xbox One X som sa zo systému do hlavého menu dostal za 40,3 sekundy. Do samotného savu som sa dostal za 26,39s. Tu je zaujímavé najmä, že kým spustenie titulu ako takého trvalo dvakrát dlhšie, načítanie samotného gameplayu trvalo prakticky rovnako dlho na oboch generáciách hardvéru. O niečo pomalší už bol potom návrat do menu, ktorý trval 22,44 sekundy.

Rýchlejšie loadingy ocenia obzvlášť kolegovia v cross-play a cross-gen MMO hrách, napríklad Sea of Thieves alebo Destiny 2, kde v prípade, že hráte v partii s xboxermi a PC-čkarmi, nebudete ten posledný, na koho sa vždy čaká. Pravda, naďalej treba počítať s obmedzením last-gen hardvéru, najmä teda čo sa frameratu týka. Kým vaši parťáci budú mať krásnych 60 alebo viac fps, na Xbox One X ste obmedzení na 30fps. Toto je vec, na ktorú sa po prechode na next-gen hardvér jednoducho veľmi ťažko zvyká.

Na next-gen hardvéri oceníte externé WD_Black D30 SSD najmä kvôli starším hrám zo spätnej kompatibility. Disk totiž nedosahuje rýchlosti Xbox Velocity Architecture, preto z neho nemôžete spúšťať vyslovene next-gen hry so štítkom X|S. Tie sem môžete len ukladať pre prípad, že sa vám ich nechce opätovne sťahovať a/lebo inštalovať. Ak ich však chcete spustiť, je treba hry presunúť do interného úložiska alebo Expansion karty. Pri hrách z Xbox One, Xbox 360 a pôvodného Xboxu však externé úložisko poteší jednak rýchlejším načítavaním a jednak, ale to je len môj pocit, máličko spoľahlivejšou Quick Resume funkciou. Len pripomeniem, táto funkcia je exkluzívna pre Xbox Series X|S a umožňuje hry minimalizovať na pozadie miesto ich úplného vypnutia. Na staršej generácii funkcia dostupná nie je, hoci po pripojení SSD by aspoň experimentálne fungovať mohla.

Resumé

Pokiaľ (ešte) nechcete prechádzať na nové konzoly, či už z dôvodu dostupnosti alebo jednoducho preto, že vám váš súčasný Xbox hardvér vyhovuje, potom je SSD určite vec, po ktorej sa oplatí poobliahdnuť. Pravda, cena a kapacita sú v porovnaní s klasickým točivým HDD v nevýhode. Benefitom je však značne kratšie načítavanie hier a teda dlhší čas strávený samotným gameplayom. Na úvod to je len pár minút, časom pri všetkých tých respawnoch sa to však pretaví do hodín naviac, ktoré ste mohli stráviť samotnou zábavou. WD_Black D30 SSD je dostupné v kapacitách 500GB, 1TB a 2TB. Aktuálne v ponuke Alza.sk nájdete štandardné verzie bez Xbox brandingu.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *