Analytici: PS5 a Xbox Series X budú mať rovnakú cenu

Xbox Series X

Keď na internet unikli informácie o 25% rozdieli v grafickom výkone PS5 a Xbox Series X, mnohí vrátane nás dospeli k názoru, že medzi konzolami bude aspoň 100€ cenový rozdiel, ako tomu bolo pri Xbox One a PS4, ale aj pri Xbox One X a PS4 Pro.

Vo všetkých uvedených prípadoch bol totiž Xbox o 100€ drahší, než jeho rival. No kým pri pôvodnej konzoli z roku 2013 to bolo odôvodnené povinne pribaleným Kinectom (na úkor výkonu), pri Xbox One X sa karta obrátila a tu sa rozdiel v cene pretavil do celkom 40% vyššieho výkonu. Nebolo by preto prekvapením, keby Microsoft opäť argumentoval vyššiu cenu vyšším výkonom. Takýto scenár ale nemusí nutne platiť.

Viacerí analytici totiž vravia, že aj keď bude medzi konzolami výkonnostný rozdiel, budú sa predávať za rovnakú cenu. Navyše sa jedná o tvrdenia analytikov z firiem, o ktorých dáta sa opierajú mnohé popredné spoločnosti vrátane Microsoftu, Apple či Samsungu.

Očakávam, že PS5 svojimi predajmi prekoná Xbox Series X v roku 2020, ale obe platformy predajú pri vydaní viac, než predali PS4 a Xbox One. Jedným novým faktorom pri tejto nadchádzajúcej generácii je dopad spätnej kompatibility na lojalitu zákazníkov voči značke a prechod publika. Myslím si, že vo výsledku tak uvidíme menej prechodov od jednej značky k druhej. Taktiež očakávam, že ceny PS5 a Xbox Series X budú totožné a je veľmi pravdepodobné, že budú vyššie, než 399$ pri PS4.

Piers Harding-Rolls, IHS Market Technology

Obe konzoly si budú teraz oveľa podobnejšie po stránke špecifikácií, ceny aj funkcií oproti minulej generácii. Microsoft sa zrejme vyhne chybám ako bola vyššia cena (očakávam, že obe budú stáť 499 dolárov), nižší výkon, obmedzeniam pri predaji bazárových diskov atď. Taktiež neočakávam žiadne handheldové verzie, PSVR 2 a len jedno zariadenie (napr. štandardnú a Pro verziu PS5) pri vydaní, a to u oboch spoločností.

Serkan Toto, Katan Games
PlayStation 5 Prospero Devkit (PS5)

via WCCFTech

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. StriderCZ píše:

    Mně osobně je cena nového Xboxu ukradená (když nic jiného, tak GP mám až do Vánoc 2021) … ale chápu, že z pozice globálního trhu by byla stejná cenová hladina pro MS přínosem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *